'Opvangcentrum Steenokkerzeel is een gevangenis voor kinderen'

Het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel

De mensenrechten-ngo Ciré noemt het gesloten opvangcentrum van Steenokkerzeel een gevangenis, nadat medewerkers van de ngo een bezoek brachten aan de instelling. Ze bezochten er de nieuwe woonunits voor gezinnen met kinderen die er wachten op hun uitwijzing.

"Het feit dat kinderen opgesloten worden, is op zich al een schending van hun rechten," klinkt het bij de ngo Ciré in de krant De Morgen.

De nieuwe woonunits die de ngo-medewerkers bezochten, kwamen er nadat België veroordeeld werd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat het kinderen opsloot.

De nieuw gebouwde blokken zijn nagenoeg klaar en moeten gezinnen met kinderen huizen die wachten op hun uitwijzing. De regering noemt de units aangepast aan de noden van gezinnen met kinderen.

'Duidelijk een gevangenis'

Tussen 22 uur en 6 uur 's ochtends krijgen de families privacy, ze worden begeleid door coaches en de hekken rond de instelling zijn aan het zicht onttrokken door panelen.

Maar de ngo Ciré is niet onder de indruk van die maatregelen.

"Ook al doen ze er alles aan om het niet zo te laten lijken, het blijft zeer duidelijk een gevangenis," klinkt het. De ngo laat weten dat ze de gezinnen vrij wil krijgen via de rechtbank.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?