Opvangcentrum voor 40 asielzoekers opent in Elsene

© Kevin Van den Panhuyzen - BRUZZ
| Klein Kasteeltje 9

Eind volgende week opent een nieuw opvangcentrum in een jeugdherberg in Elsene. Dat liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vrijdagochtend weten aan BRUZZ. Er zullen veertig plaatsen beschikbaar zijn.

Al maanden zijn er lange wachtrijen voor het Klein Kasteeltje in Brussel, het aanmeldcentrum van Fedasil voor asielzoekers. Het viel de afgelopen weken al meermaals voor dat niet iedereen die 's morgens aanschuift voor registratie en opvang, ook daadwerkelijk een plaats krijgt. Mensen moesten daarom geregeld de nacht op straat doorbrengen.

Om een weg uit de opvangcrisis te vinden, werden op verschillende locaties al dan niet tijdelijke extra plaatsen geopend. In Evere wordt het gesloten Hotel Mercure vandaag een opvangplaats. Eerder was er nog onduidelijkheid over het aantal plaatsen: de gemeente sprak over 120, Mahdi over 480. Vrijdag bevestigde Mahdi bij BRUZZ-radio nogmaals dat het wel degelijk om 480 plaatsen gaat.

Ook in Molenbeek, Dilbeek, Lommel en Nonceveux zijn er al dan niet tijdelijke extra plaatsen geopend. En dus ook in Elsene. Dat bevestigt ook de burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo).

“We hebben vorige maand duizend plaatsen bij gecreëerd, deze maand opnieuw. Gisteren heb ik met een aantal burgemeesters gebeld om voldoende plaatsen te voorzien,” zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Geen structurele oplossing

Mahdi erkent dat er nog geen structurele oplossingen zijn. “Er is te weinig geïnvesteerd geweest in personeel en middelen. We zijn daar vandaag volop mee bezig, maar daar zijn de mensen vandaag op het terrein nog niet veel mee.”

Of de bijkomende capaciteit tijdens de wintermaanden blijft, is nog niet zeker. Mahdi wil er in elk geval voor zorgen dat er 5.400 bufferplekken zijn. "We deactiveren ze, maar houden ze in ons bestand, zodat we ze meteen kunnen activeren op crisismomenten."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?