Gesloten Hotel Mercure in Evere wordt opvangplaats asielzoekers

Updated: 09-12-2021 - 12:41

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zei woensdagavond in De Afspraak dat er een extra opvangcentrum voor asielzoekers in Evere komt. Het blijkt om het Hotel Mercure te gaan. Hoeveel personen er opgevangen zullen worden, is nog onduidelijk: de gemeente spreekt over 120, Mahdi over 480.

Mahdi sprak in het actualiteitenprogramma uitgebreid over de problemen bij het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel. Daar slapen al wekenlang mensen op straat om hun plaats in de rij om zich aan te kunnen melden voor een asielaanvraag niet te verliezen. Een plaats vooraan in de rij is echter geen zekerheid om daadwerkelijk verder geholpen te worden. Dinsdag was er geen plaats voor 9 minderjarigen, die daardoor opnieuw de straat op gestuurd werden. Het probleem ligt volgens de staatssecretaris bij het aantal opvangplaatsen. "We kunnen maar zoveel mensen binnenlaten als we plaats hebben," zei hij.

"We stellen alles in het werk om extra opvangcapaciteit te creëren," ging Mahdi verder. "Vorige maand heb ik 1.000 plaatsen gecreëerd, deze week nog 400 en komende week weer 400." De staatssecretaris kondigde daarnaast een opvangplaats voor opnieuw 400 personen aan in Evere. "Dat zal op 24 december geopend worden. Om te vermijden dat er in de kerstperiode opnieuw mensen op straat moeten slapen."

480 of 120 personen?

Een dag later laat het kabinet-Mahdi weten dat het om een opvangplaats voor 480 personen gaat, in een "permanent gesloten gebouw dat al enige tijd leegstaat en herbestemd wordt. Na gebruik door Fedasil wordt het gebouw afgebroken om er een nieuwbouwproject op te bouwen." De opvang zal worden gerund door het Rode Kruis en openen op 24 december en ten minste een jaar blijven bestaan.

Navraag bij de gemeente Evere leert dat het gaat om slechts 120 personen. "De staatssecretaris heeft mij inderdaad op de hoogte gebracht van zijn intentie," aldus burgemeester Ridouane Chahid (PS) aan BRUZZ. "Wij zijn voor alle maatregelen die kunnen voorkomen dat mensen op straat moeten slapen. Ze zijn hier dus van harte welkom."

Over de exacte locatie van het nieuwe opvangcentrum wil zowel de gemeente als het kabinet-Mahdi geen uitspraken doen. Bronnen bevestigen echter aan BRUZZ dat het zou gaan om het gesloten Hotel Mercure op de Bordetlaan.

Bekijk hier de reactie van Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) op de nieuwe opvangplaats voor asielzoekers.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?