Opvangcentrum voor minderjarige asielzoekers geopend in Elsene

Klein Kasteeltje 4 Klein Kasteeltje 4
© Kevin Van den Panhuyzen - BRUZZ
| Het opvangnetwerk was eind 2021 vaak overbelast, wat zorgde voor lange rijen aan het Klein Kasteeltje aan het kanaal
© Kevin Van den Panhuyzen - BRUZZ
| Het opvangnetwerk was eind 2021 vaak overbelast, wat zorgde voor lange rijen aan het Klein Kasteeltje aan het kanaal

Fedasil zal een veertigtal niet-begeleide minderjarigen opvangen in een voormalige jeugdherberg in Elsene. De eerste 14 jongeren, allen afkomstig uit Afghanistan, zijn maandagavond aangekomen.

Het gebouw is volledig ter beschikking gesteld van Fedasil en biedt in totaal 40 plaatsen. De rest van de jongeren, voornamelijk jongens van 16 en 17 jaar, zullen geleidelijk toekomen in de loop van januari. Begin januari heeft Fedasil reeds een flyer verspreid met meer info voor de buurtbewoners van de jeugdherberg.

De jeugdherberg biedt een eerste opvang van korte duur, die meestal tussen de twee en vier weken duurt. Daarna stroomt de jongere door naar een andere opvangstructuur waar hij gedurende de behandeling van zijn asielaanvraag zal verblijven, klinkt het in een persbericht. Vanaf die tweede opvangplaats gaat de jongere ook naar school.

Het opvangproject in Elsene is voorzien voor een periode van 3 maanden. Daarmee hoopt Fedasil tijdelijk een oplossing te bieden voor het gebrek aan opvangplaatsen. De voorbije weken gebeurde het regelmatig dat asielzoekers niet aangemeld raakten bij het Klein Kasteeltje in het centrum van Brussel door het gebrek aan plaatsen. Daardoor moesten zij geregeld op straat overnachten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?