Opvangcentrum voor transitmigranten blijft nog zeker een jaar open

© PhotoNews
| Transmigranten in het Maximiliaanpark
Updated: 07-11-2019 - 17:37

De Brusselse regering heeft donderdag de strategische nota over de opvang en doorverwijzing van transmigranten goedgekeurd. De regering doet ook een oproep aan de federale regering om ter zake haar verantwoordelijkheid op te nemen. Zolang dat niet gebeurt, trekt het Brussels Gewest de nodige middelen uit voor de opvang van de transmigranten.

De regering trekt nog voor 2019 een bedrag van 696.000 euro uit voor het openhouden van La Porte d'Ulysse. Om de continuïteit te verzekeren wordt ook een enveloppe van 2.785.000 euro voorzien voor 2020.

Artsen van de Wereld kan voor dit jaar nog 363.000 euro rekenen. Voor volgend jaar ligt het bedrag op 1,09 miljoen euro.

Eerder werd meermaals aangekondigd dat het opvangcentrum in Haren zou moeten sluiten. De regering zocht eerst naar alternatieve gebouwen binnen het Gewest, maar nu is dan toch beslist om het bestaande centrum langer open te houden.

'Kwestie van menselijke waardigheid'

"Het gebrek aan een gezamenlijke visie op middellange termijn en de moeilijke dialoog met de federale regering leiden vandaag tot een problematische situatie voor de opvang- en begeleidingsoperatoren", zegt Alain Maron (Ecolo), Brussels minister belast met de Bijstand aan Personen.

Verder wil de Brusselse regering een proefproject opstarten voor een noodopvang- en oriënteringscentrum. Daar was al langer sprake van, maar over de concrete invulling is er nog geen duidelijkheid. Daarnaast wil de regering honderd plaatsen creëren voor de opvang van migrantenvrouwen en van niet-begeleide minderjarigen.

"De Brusselse Regering heeft vandaag opnieuw haar verantwoordelijkheid genomen en verwacht nu dat er op elk bestuursniveau hetzelfde wordt gedaan. Het is een kwestie van menselijke waardigheid", aldus minister-president Rudi Vervoort (PS).

N-VA: 'Illegaliteit boven veiligheid'

Volgens N-VA "blijft Brussel de illegaliteit in stand houden" met deze aankondiging. "Op de locatie van Porte d’Ulysse moet begin 2020 de nieuwe veiligheidsschool Brusafe komen. Het is een bijzonder slecht idee om een opvangcentrum voor illegalen op dezelfde locatie te huisvesten", zegt Brussels Parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA).

"Het is een duidelijk signaal dat deze regering illegaliteit boven veiligheid plaatst." Voor N-VA kan het budget dat naar transmigranten gaat beter geïnvesteerd worden in de aanpak van dakloosheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?