De opening van het Overkophuis in Gent in 2018
© Stad Gent | In een OverKophuis kunnen jongeren en jongvolwassenen binnenstappen om samen activiteiten te doen, maar ze vinden er ook een luisterend oor en professionele therapeutische hulp. Deze foto toont de opening van het Overkophuis in Gent in 2018.

OverKophuizen komen naar Molenbeek en Schaarbeek

RF
© Belga
03/05/2021

Schaarbeek en Molenbeek verwelkomen de eerste Brusselse Overkophuizen. Dat kondigen Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle (CD&V) vandaag aan. Naast de 5 bestaande huizen, zullen dit jaar in Vlaanderen en Brussel zo'n 25 nieuwe OverKophuizen opstarten.

In de OverKophuizen bieden professionele therapeuten een preventief antwoord voor het mentale welzijn van jongeren. Zo kunnen jongeren tot 25 jaar er terecht voor een luisterend oor, maar ze zijn er ook welkom om allerlei activiteiten mee te doen.

D’Broej VZW is de initiatiefnemer van de Brusselse OverKophuizen. In Molenbeek zal het OverKophuis gevestigd worden in "Molenbeek Centrum West", en in Schaarbeek in "Ratatouille". De OverKophuizen zullen opgericht worden onder de vleugels van het Agentschap Opgroeien. "We zetten de jongere aan het stuur en zorgen dat alle taboes doorbroken kunnen worden", zegt administrateur-generaal Katrien Verhegge.

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd en Brussel (CD&V) wijst op het belang van dit project: "Zeker in een grootstad zoals Brussel is het voor jongeren vaak niet eenvoudig om een veilige en vertrouwde plaats te vinden waar ze terecht kunnen met hun zorgen. Nochtans is de nood hoog."

Over Vlaanderen en Brussel zullen 16 regionale OverKop-werkingen worden uitgebouwd die elk een subsidie van 100.000 euro per jaar ontvangen de komende drie jaar. Verschillende werkingen hebben ervoor gekozen om met steun van de deelnemende partners en de betrokken lokale besturen meerdere antennes uit te bouwen, waardoor er voor de jongeren op korte termijn 30 OverKophuizen toegankelijk zullen zijn.

Intense samenwerking

Minister van Welzijn, Wouter Beke (CD&V) laat weten dat hij tevreden is dat heel wat partners uit onder meer het jeugdwerk en jeugdhulp, de geestelijke gezondheid of het onderwijs elkaar de hand reiken om OverKop voor zoveel mogelijk jongeren toegankelijk te maken. "Jongeren groeien op in een steeds complexere samenleving en hebben het gevoel dat ze vaak onder druk staan. De impact van de coronamaatregelen voor jongeren heeft dat bovendien nog extra scherp gesteld. Daarom wilden we op relatief korte termijn een antwoord bieden op de noden van jongeren", klinkt het.

De eerste vijf OverKophuizen werden in 2016 opgericht naar aanleiding van Rode Neuzen Dag, een jaarlijks initiatief van DPG Media dat mentale problemen bij jongeren bespreekbaar wil maken en laagdrempelige hulp wil aanbieden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie