Overleden Annie Cordy weerklinkt op Grote Markt

© Brussel-Stad
| Muurschildering van Annie Cordy in Laken (archiefbeeld).

De stad Brussel zal maandag een foto van Annie Cordy op het stadhuis projecteren en enkele van haar grote successen laten weerklinken. Op deze wijze wil de hoofdstad hulde brengen aan de actrice en zangeres die vrijdag op 92-jarige leeftijd nabij Cannes in Frankrijk overleed.

Léonie Cooreman, artiestennaam Annie Cordy, overleed vrijdag op 92-jarige leeftijd. De Lakense verhuisde op jonge leeftijd naar Parijs en bouwde een carrière uit als zangeres, actrice en comédienne. Bekende liedjes zijn "Tata Yoyo" en "La bonne du curé". Ze verkocht wereldwijd meer dan 5 miljoen platen, speelde mee in een twintigtal films en had hoofdrollen in tientallen musicals en theaterstukken.

In 2004 werd ze door koning Albert II in de adelstand verheven, waardoor Annie Cordy zich sindsdien barones mocht noemen. Datzelfde jaar werd ze ook benoemd tot ereburger van de stad Brussel. Een tot dan toe naamloos park in haar geboortegemeente Laken werd in 2018 naar haar vernoemd. Ze kreeg er in het Annie Cordypark, op de hoek van de Leopold I-straat en het Onze-Lieve-Vrouwvoorplein, ook een muurschildering.

Nadat de stad Brussel eerder al had beslist om een rouwregister te openen vanaf maandagochtend voor de rest van de week, zal er in de loop van de avond ook een projectie van Annie Cordy te zien zijn op het stadhuis. Er wordt geen oproep gelanceerd voor een samenkomst, gezien de geldende gezondheidsvoorschriften. Wel zal er muziek van de Lakense ster weerklinken op de Grote Markt.

Het overlijden van Annie Cordy raakt heel wat Brusselaars. Afgelopen weekend werden massaal bloemenkransen neergelegd voor het fresco van de zangeres in Laken. Haar uitvaart vindt zaterdag in Cannes plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?