Overlegcomité: eerder aangekondigde versoepelingen uitgesteld

© PhotoNews
| Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD.)

Het Overlegcomité van vrijdag 19 maart heeft besloten om de geplande versoepelingen van 1 april niet door te voeren. Dat wil zeggen dat er geen buitenevenementen voor 50 personen mogen doorgaan en dat pretparken gesloten blijven. Paaskampen mogen in bubbels van 10 en zonder overnachting. Er gelden tijdens de paasvakantie en weekends ook strengere regels op de treinen. Op treinen naar toeristische bestemmingen mogen passagiers ouder dan 12 jaar enkel nog plaatsnemen aan het raam. De avondklok blijft wel hetzelfde, ook in Brussel.

De versoepelingen die normaal gezien op 1 april in zouden gaan, komen er toch niet. Het gaat daarbij over de heropening van pretparken en buitenevenementen met meer dan 50 personen.

Ook voor de jeugdbewegingen zijn er strengere maatregelen genomen: paaskampen mogen enkel doorgaan zonder overnachting, in de buitenlucht en in bubbels van maximaal 10 personen. Op het vorige Overlegcomité van 5 maart werd nog gedacht dat deze bubbels zouden kunnen vergroten naar 25 personen, maar dat wordt nu teruggedraaid.

Strengere regels op treinen in weekends en paasvakantie

Om de verdere verspreiding van het coronavirus op het openbare vervoer tegen te gaan, neemt de regering een aantal bijkomende maatregelen. In de weekends en schoolvakanties mogen enkel nog de zitplaatsen aan het raam bezet zijn. Enkel voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt een uitzondering.

Er was ook even sprake om de avondklok voor het hele land te vervroegen, maar vrijdag werd beslist dat die niet wordt aangepast. Dat wil zeggen van 22 tot 6 uur in Brussel en van middernacht tot 5 uur in Vlaanderen en Wallonië.

Op de werkvloer zullen er sneltests komen voor werknemers die niet van thuis uit kunnen werken en in risicogevoelige sectoren moeten opereren, zoals brandweer, politie en douane. “Telewerk is geen luxe, maar een verplichting”, zegt De Croo over de beroepen die wel van thuis uit kunnen uitgevoerd worden.

Onderwijsministers komen maandag samen

Verdere beslissingen over het onderwijs zullen maandag gemaakt worden. De onderwijsministers komen dan samen om te bekijken of er strengere maatregels nodig zijn die zo snel mogelijk zouden moeten ingaan. “De school is een plaats waar veel besmettingen plaats vinden”, dat bevestigt premier De Croo in de persconferentie van het Overlegcomité. “Maar de bedoeling blijft om de scholen na de paasvakantie volledig te laten openen.”

Het coronavirus wint opnieuw aan kracht in ons land. Op een week tijd is het aantal ziekenhuisopnames met 27 procent toegenomen. In het Brusselse Gewest zien we zelfs een stijging van 40 procent in het gemiddeld aantal coronabesmettingen. Volgende vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw samen.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?