© Green Connections

'Park in plaats van parking op Kleine Ring'

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
14/03/2017

De beslissing om de gedoogde parking op de middenberm tussen Lemonnier en de Ninoofsepoort te regulariseren valt niet in goede aarde bij sommige buurtbewoners. Zij stellen voor om de berm om te vormen tot een lineair park. Ook elders in de buurt zien ze potentieel om de openbare ruimte te verbeteren.

Vorige week begon het gewest met de aanleg van de beloofde afgescheiden fietspaden langs de Poincarélaan. Voor de middenberm van dat stuk Kleine Ring zijn voorlopig geen plannen, behalve dan dat de Stad Brussel groen licht kreeg om er parkeermeters te plaatsen. Volgens minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) moet er eerst een oplossing komen voor de Zuidfoor.

Een stuitend gebrek aan ambitie voor een buurt die snakt naar meer groen en betere publieke ruimte, vinden enkele buurtbewoners, net zoals de stedenbouwkundigen van Kleinering.be onlangs bij BRUZZ. “Omdat er altijd auto’s geparkeerd staan, valt het niet op, maar de laan heeft een heel majestueuze bomenrij en verdient veel beter dan een parking,” zegt Sarah Deboosere.

Green Connections
De burgers hopen dat er nog iets kan bewegen in het kader van het geplande stadsvernieuwingscontract Heyvaert-Poincaré. Ze klopten aan bij architectenbureau BOB361, ook gevestigd in de wijk. In enkele dagen tijd werd een plan in elkaar gebokst onder de naam Green Connections.

“We stellen voor om van de middenberm een lineair park te maken, van de Ninoofsepoort tot aan het geplande metrostation Grondwet,” zegt architecte Goedele Desmet. “De heraanleg is nu beperkt tot fietspaden, terwijl nog zoveel andere, vaak kleine ingrepen een verschil kunnen maken, zoals zebrapaden naar de bestaande tramhaltes. In mijn ogen is dit een gemiste kans voor Pascal Smet om zijn visie op de stad waar te maken.”

De initiatiefnemers pleiten ook voor ingrepen elders in de wijk. Aangenamere publieke ruimtes, met plaats voor wat groen, terrassen, fonteintjes en speelpleinen kunnen de mooie gebouwen op de Luchtvaartsquare en het populaire Geuzemuseum van brouwerij Cantillon beter in de verf te zetten, klinkt het. Het plan is overgemaakt aan de betrokken gemeenten en verschillende leden van de gewestregering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie