delegatie parlementsleden trekt naar budapest pride
© Gilles Verstraeten | Parlementsleden Sarah Smeyers (N-VA), Freya Pardaens (N-VA), Orry Van de Wauwer (CD&V), Ann Li (Groen), Assita Kanko (N-VA), Piet De Bruyn (N-VA), Maxim Veys (Vooruit), Gilles Verstraeten (N-VA) en Staf Aerts (Groen) trokken naar de Budapest Pride.

Parlementslid Gilles Verstraeten op Budapest Pride: ‘Groot gevoel van protest'

FDK
© BRUZZ
24/07/2021

Om de afname van LGBTQIA+-rechten in Hongarije aan de kaak te stellen en de lokale gemeenschap een hart onder de riem te steken, trok een delegatie Vlaamse parlementsleden naar de Budapest Pride. Ook Brussels volksvertegenwoordiger Gilles Verstraeten (N-VA) sprak er met de lokale regenbooggemeenschap: “Ze leveren fantastisch werk, maar zijn uitgeput.”

“De parade is veilig verlopen”, vertelt Verstraeten. “Er waren wel tegenbetogingen, maar die heeft de lokale politie goed op afstand gehouden.” Behalve N-VA-parlementsleden waren er ook volksvertegenwoordigers van CD&V, Groen en Vooruit.

Op de Budapest Pride heerste een heel andere sfeer dan op die in Brussel, aldus het Anderlechts gemeenteraadslid. “In Brussel vieren we vooral wat we als regenbooggemeenschap bereikt hebben en kijken we waar we nog verder kunnen groeien. Hier in Hongarije voelde het veel meer als een protest aan: de mensen voelen zich bedreigd; ze vragen om steun en hulp.” De delegatie ontmoette enkele lokale activisten. “Het zijn heel moedige mensen, maar ze zijn vooral ook vermoeid.”

Afleidingsmanoeuvre

Volgens Verstraeten is de Hongaarse anti-LGBTQIA-wet die recent werd goedgekeurd, een afleidingsmanoeuvre: “Orban viseert de regenbooggemeenschap op een smerige manier, om de aandacht af te leiden van zijn corruptie en de stokkende economie. In principe is Hongarije geen bijzonder homofoob land. Als openlijk homoseksuele man heb ik mij hier nooit onveilig gevoeld. Wat Orban doet, is iets wat niet problematisch was, toch problematiseren. Dat begrijpen ook de activisten hier heel goed.”

(lees verder onder de foto)

delegatie budapest pride
© Gilles Verstraeten | De parlementsleden gingen in gesprek met de organisatoren van de Pride.

De gesprekken die de parlementsleden er voerden met lokale actoren moeten volgens Verstraeten blijven nazinderen. “We moeten in de verschillende parlementen blijven spreken over de situatie in Hongarije en internationaal druk blijven zetten op het regime van Orban om de wet in te slikken. De verontwaardiging mag geen opwelling blijven.”

Daarnaast vindt Verstraeten dat er rechtstreekse steun kan komen voor de Hongaarse regenbooggemeenschap vanuit Europa: “Die activisten doen fantastisch werk, maar ze zijn uitgeput en moeten het stellen met bijzonder weinig middelen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie