| In het holst van de nacht zijn nabij Bozar reusachtige affiches aangebracht met het enige programmapunt van Partij voor de Poëzie: "Meer poëzie. Altijd. Overal” en in het Frans "La poesie doit être faite par tous et partout. Non par un."

Partij voor de Poezië duikt op aan Bozar

TDN
© BRUZZ
30/05/2018

Afgelopen nacht zijn er boven de ingang van de Ravensteingalerij aan de overzijde van de Bozar twee reusachtige affiches verschenen. Getekend, de anonieme Brusselse dichters van Partij voor de Poëzie. Zij vormen geen politieke partij, maar wel een beweging. Het doel is simpel: het straatbeeld veroveren met zoveel mogelijk poëzie.

Later deze namiddag worden op dezelfde locatie twee gedichten voorgesteld. Eentje is in het Nederlands, de andere in het Frans. Via een ouderwetse kettingbrief voegden twaalf anonieme dichters telkens twee lijnen toe. Op voorhand werd niet afgesproken welke richting het gedicht moet uitgaan.

De dichters van Partij voor de Poëzie wensen anoniem te blijven. "Het mooie is dat het daardoor niet over het ego gaat. De poëzie staat centraal en spreek voor zichzelf", vertelt deelnemend dichter Jan Ducheyne aan BRUZZ. Hij is één van de initiatiefnemers en werpt zich op als de "onvermijdelijke woordvoerder".

Signaal 1 Partij voor de Poëzie

| Elk nieuw gedicht krijgt de naam 'Signaal', genoemd naar de gelijknamige dichtbundel van Paul van Ostaijen.

Geen politieke partij

Het idee is ontstaan in buurtcentrum Tropicana, naast de KVS in de Alhambrawijk. Daar werd op een verlaten wassalon ook het eerste gedicht van 'de partij' aangebracht. De naam, de slogan en het eigen logo doen anders vermoeden, maar met politiek heeft Partij voor de Poëzie niets te maken. "Al zou het uiteraard fijn zijn als mensen onze Partij de leukste van allemaal vinden", grapt Ducheyne.

"Zie het eerder als een beweging ten voordele van de poëzie. We zijn geen exclusief dichtersclubje en ook geen collectief. We willen een beweging zijn die sympathie wint bij heel poëzieminnend België. Ons doel is om zoveel mogelijk gedichten in het straatbeeld te krijgen. En we hopen ook dat het andere mensen aanzet om poëzie op hun gevel te schilderen", legt Ducheyne uit.

Slogan Partij voor de Poëzie

| Partij voor de Poëzie ontwikkelde een slogan en een logo, maar heeft verder niets met politiek te maken.

De gedichten die Partij voor de Poëzie achterlaat in Brussel zijn publiek domein. Iedereen mag ze gebruiken hoe hij of zij zelf wil. "Hoe meer ze verspreid worden, hoe beter", aldus Ducheyne. En iedereen kan ook zelf gedichten schrijven. Voor 10 euro kan je lid worden. "Zo kunnen we onze volgende projecten bekostigen." De anonieme dichters spelen nu al met het idee om een Arabisch gedicht te laten schrijven.

Majoretten en muziek

Woensdag stelt Partij voor de Poëzie zichzelf en de twee nieuwe gedichten voor aan het grote publiek. Tussen 14 uur en 17 uur schrijft een kalligraaf de gedichten aan Bozar over op een canvas. Om 18u30 wordt in stoet afgezakt naar café De Monk. Op z'n Brussels, want de majorettengroep Majoretteketet en de fanfare van Café Marché ondersteunen de feestelijke karavaan. In De Monk maken dichters, muziekgroepjes en een dj-set de officiële inhuldiging van Partij voor de Poëzie rond.

Signale 1 Partij voor de Poëzie

| Het Franstalige gedicht dat boven de Ravensteingalerij verscheen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Partij voor de Poëzie , Jan Ducheyne , Ravensteingalerij , Bozar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni