Personeel van Brussel Plaatselijke Besturen staakt voor meer erkenning

© Belga
23/06/2023

Een honderdtal medewerkers van de gewestelijke overheidsdienst Brussel Plaatselijke Besturen, verenigd in een vakbondsfront (VSOA, ACOD en ACV), hebben vrijdagochtend betoogd voor het bureau van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS). Ze eisen een herinvestering in lokale besturen, namelijk gezondheidszorg, OCMW's, diensten voor jonge kinderen en veiligheidsdiensten. Ze willen ook meer erkenning en waardige arbeidsomstandigheden.

De manifestanten, gehuld in blauw, rood of groen, floten en zongen liederen voor het kabinet van Vervoort aan de Regentlaan in Brussel. De datum van de actie werd niet lukraak gekozen: 23 juni is Internationale Dag van de Ambtenaar.

"We willen vooral het imago van openbare diensten en hun werknemers verbeteren", legt Sophie Faut, voorzitter van VSOA Lokale en Regionale Besturen (LRB) Brussel uit. "In het OCMW is het een ramp. Hetzelfde in ziekenhuizen, kinderdagverblijven... Er is niet genoeg personeel, maar ik bewonder de collega's die ondanks alles altijd meer doen."

"We kennen de institutionele lasagne en het beste zou zijn om bij alle betrokken kabinetten te manifesteren, zowel regionaal als federaal", vult Muriel Di Martinelli, voorzitster van VSOA LRB aan. "Vandaag vragen wij het kabinet van Rudi Vervoort om de werkomstandigheden van de personeelsleden te verbeteren, zodat ze waardig worden."

"De arbeiders lijden in elke sector", besluit ACV Openbare Diensten. "Het is belangrijk om zich waakzaam en strijdvaardig op te stellen."

De syndicale afgevaardigden werden rond 10.40 uur bij Vervoort ontvangen om hun eisen neer te leggen. "We weten dat er wellicht geen verandering komt, maar we willen ook niet vergeten worden", besluiten de drie vakbonden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni