Smet vanuit Kiev: 'Op 45 kilometer van de stad woedt een oorlog'

RV
© BRUZZ
03/05/2023
Updated: 04/05/2023 12.36u

Pascal Smet (One.brussels/Vooruit), staatssecretaris bevoegd voor internationale relaties, en Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel, zijn vandaag aangekomen in Kiev. Het gewest levert medisch materiaal en er is ook personeel van het Sint-Pietersziekenhuis mee op missie.

De stad Kiev had het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stad Brussel uitgenodigd om het Kiev Investment Forum bij te wonen. De eerste editie vond in november 2022 in Brussel plaats. Via het Kiev Investment Forum bundelen verschillende steden, waaronder Helsinki, Parijs, Rome en Brussel - met de steun van de Europese Commissie - de krachten om een duurzame heropbouw van de Oekraïense hoofdstad voor te bereiden.

Het gewest biedt ook humanitaire hulp en medische expertise. Het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis neemt deel aan de missie en er wordt medisch materiaal geleverd, waaronder 4 ambulances en noodapparatuur.

Smet en Close zullen de Oekraïense viceminister van Buitenlandse Zaken, Eminé Dzhaparova, en de minister van Cultuur, Oleksandr Tkachenko, ontmoeten. Ook staan er bezoeken aan de burgemeester van Kiev, Vitaliy Klitschko, en Mykola Povoroznyk, hoofd van de stadsadministratie, op het programma.

Op 28 november 2022 vond het eerste Kiev Investment Forum plaats in Brussel. Aanwezig toen: Klitschko, Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, en Roberto Gualtieri, burgemeester van Rome. De aanwezigen ondertekenden een akkoord in Brussel: ‘Declaration of Understanding on Supporting Reconstruction and Sustainable Development’. De volgende editie is gepland op 16 november 2023 in het Brusselse stadhuis.

Aan de ontmoetingen in Kiev zullen naast Smet en Close ook vertegenwoordigers van Helsinki, Poznan, Riga, Warschau, Sarajevo, Wenen, Parijs, Berlijn, Budapest, Rome, Amsterdam, Oslo en Vilnius deelnemen.

Zowel het Brussels Gewest als Stad Brussel hebben een langlopend samenwerkingsakkoord met de Oekraïense hoofdstad. Een belangrijk luik van de samenwerking richt zich op culturele uitwisseling. Kiev krijgt bijvoorbeeld een prominente plaats in het Art Nouveau-jaar dat Brussel momenteel organiseert.

Luchtalarm in hotel

Interview met staatssecretaris Pascal Smet (PS) over zijn bezoek in Kiev.

Vannacht rond half drie kreeg staatssecretaris Pascal Smet via een app op zijn telefoon melding dat er een raketaanval ingezet werd vanuit Rusland naar Kiev, hij en de andere hotelgasten moesten daardoor schuilen in een ondergrondse bunker van het hotel: "Je loopt hier rond met een dubbel gevoel want aan de ene kant is Kiev een moderne Europese stad waar het leven tijdens de oorlog gewoon doorgaat. Je ziet mensen op straat en in de cafés, maar je bent je er wel van bewust dat op 45 kilometer van de stad een oorlog woedt en dat elk moment het luchtalarm kan afgaan. Dat is ook wat er vannacht gebeurd is, gelukkig is alles goed verlopen en merkte je in de schuilkelder ook weinig van wat er aan de hand was."

"De reis heeft als doel om medisch materiaal te leveren op initiatief van burgemeester Filip Close (PS) zoals ambulances, maar we horen hier ook dat er een nood is aan laptops voor het onderwijzen van Oekraïense kinderen. Na terugkeer zullen we dus ook onderzoeken of het doneren van elektronisch materiaal voor Brussel haalbaar is."

Uit het gesprek van Pascal Smet en de burgemeester van Kiev, Vitali Klytsjko weerklinkt dat de samenwerking met Brussel veel betekent voor de stad, maar dat verdere steun nodig blijft. Smet sprak ook met verschillende inwoners van Kiev die de indruk gaven tevreden te zijn met de solidariteit en samenwerking en benadrukten hoe belangrijk het is dat het Westen een verenigd front vormt tegen Rusland.

Vrijdagavond vertrekt de delegatie naar Warschau met de trein, waar ze een hospitaal zullen bezoeken en zaterdagavond keren ze dan per vliegtuig terug naar Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , burgemeester Philippe Close , Pascal Smet , Brussels Hoofdstedelijk Gewest , Kiev , kiev investment forum , Oekraïne , medisch materiaal , Sint-Pietersziekenhuis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni