| In de vooravond waren er nog zo'n 40 asielzoekers binnen. Samen met enkele sympathisanten weigerden ze te vertrekken zolang er geen opvang georganiseerd werd.

Gebouw waar 'achterblijvers' tentenkamp verbleven volledig ontruimd

JDK
© BRUZZ
10/03/2023
Updated: 11/03/2023 08.45u

Vrijdagnamiddag begon de politie van Brussel Hoofdstad-Elsene met de ontruiming van Allee du Kaai. Die leegstaande ruimte werd sinds dinsdag 7 maart bezet door vluchtelingen die eerder het tentenkamp in Molenbeek hadden moeten verlaten. Ondanks het verzet van een dertigtal asielzoekers en een tiental sympathisanten was het gebouw omstreeks 19.30 uur volledig ontruimd. Vrijwilligers stelden ter plaatse vast hoe gaatjes werden geboord in het dak van het pand, dat binnenkort helemaal wordt afgebroken.

Omstreeks 15 uur kwamen van overal berichten dat Allee du Kaai, onlangs door 60 vluchtelingen gekraakt, ontruimd werd door de politie. Brussels parlementslid Jan Busselen (PVDA) was als een van de eerste aanwezig en zag hoe vluchtelingen en asielzoekers uit de ruimte gehaald werden en in de regen en de koude achterbleven. “Zonder enige aankondiging,” vertelt hij. “Er was nochtans beloofd dat ze zouden wachten tot maandag."

De gang van zaken wordt bevestigd door Ike Teuling, een vrijwilligster die op het moment van de ontruiming aanwezig was. “Onbegrijpelijk,” zegt ze. “Zeker omdat het vannacht tot -3 graden zal vriezen.” Marie Doutrepont, advocate van enkele vluchtelingen, meldt dat niet iedereen wil vertrekken en vreest ook administratieve aanhoudingen indien ze zouden blijven weigeren het gebouw te verlaten.

De achtergebleven asielzoekers kregen vanaf 17.00 uur steun van een tiental manifestanten. Zij hielden een tijdje het vervallen gebouw mee bezet.

(Lees verder onder video)

BRUZZ

Sloop

Om 18.30 uur begon de politie ook hen naar buiten te begeleiden. Dat ging niet zonder slag of stoot. Toch was omstreeks 19.30 het gebouw volledig ontruimd en konden arbeiders van de Stad Brussel vervolgens de hekken dicht lassen. Hoogstwaarschijnlijk wordt over enkele dagen begonnen met de sloop van het gebouw, dat aan de voorkant grenst aan de drukke Havenlaan.

Ondertussen trokken de vluchtelingen die op straat terechtkwamen met enkele vrijwilligers naar een humanitaire hub in de buurt. Daar waren ze om 21.00 uur nog steeds op zoek naar een oplossing voor de nakende koude nacht.

Arbeiders lassen de deuren van Allee Du Kaai dicht. Hier verbleven de afgelopen dagen tientallen voormalige bewoners van het tentenkamp voor Klein Kasteeltje.

| Arbeiders lassen de deuren van Allee Du Kaai dicht. Hier verbleven de afgelopen dagen tientallen voormalige bewoners van het tentenkamp voor Klein Kasteeltje.

'Gevaar voor openbare veiligheid'

Het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS) kwam in de vooravond al snel met een bevestiging van de actie en de ontruiming. “Brussel Leefmilieu stuurde vandaag een nota over het gevaar dat de bezetting vormt voor de openbare veiligheid,” klonk het bij de woordvoerster. “Op basis van dat advies besloot de burgemeester om het gebouw leeg te maken.”

"De mensen komen inderdaad op straat terecht", zo vervolgde de woordvoerster, "maar de stad voorziet wel een vrachtwagen waarmee de bewoners hun spullen kunnen meegeven. Die zullen dan veilig bewaard worden tot er een oplossing gevonden is."

Bij Samusocial waren ze op de hoogte van de situatie, maar wenste niemand te reageren.

Vrijwilligers ter plaatse stelden vast dat arbeiders donderdagavond gaten in het dak van Allee De Kaai boorden. Volgens Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen gebeurde dat op politiebevel en om water te laten binnensijpelen in het gebouw, zodat het onbruikbaar wordt als toevluchtsoord. Die info krijgt onze redactie voorlopig niet bevestigd. Het kabinet Close wil hier niet op reageren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni