Politie-inspecteurs Montgomery in beroep vrijgesproken voor buitensporig geweld

Het Brusselse hof van beroep heeft drie inspecteurs van de politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe) vrijgesproken voor vermeend politiegeweld. De zaak kwam aan het licht nadat een interventie met een dronken man werd gefilmd en op YouTube was geplaatst. In eerste aanleg werden de beklaagden nog schuldig bevonden en veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel.

Op de beelden die op het internet werden verspreid, was te zien hoe een geboeide man in 2012 na een schermutseling klappen kreeg van enkele politiemensen. Het filmpje veroorzaakte heel wat ophef en het Brusselse parket vervolgde de drie betrokken politiemensen, die door de correctionele rechtbank werden veroordeeld. De verdediging ging in beroep en de drie politie-inspecteurs werden afgelopen woensdag vrijgesproken door het Brusselse hof van beroep. Volgen het hof is het niet bewezen dat er sprake was van ongeoorloofd geweld.

Onvoldoende bewijs

“Het arrest was bijzonder goed gemotiveerd”, zegt Sven Mary, advocaat van een van de drie beklaagden. “Om te beginnen oordeelde het hof dat het niet kan worden bewezen dat de beelden die op Youtube werden geplaatst, niet gemanipuleerd waren. De opnames werden gemaakt met professioneel materiaal door een man die stichtend lid is van een vereniging die er om gekend staat anti-autoritair en anti-politie te zijn. Daarnaast heeft het hof terecht een vernietigend verslag van de overste van mijn cliënt uit de debatten geweerd. Die twee hadden een persoonlijk probleem en daarenboven had het openbaar ministerie die overste als deskundige opgevoerd. Maar wij hebben nooit tegenspraak gekregen en die man is ook geen deskundige.”

Tot slot vond het hof van beroep dat de drie politiemensen geen fout hadden gemaakt door geweld te gebruiken. “De verdachte weigerde om plaats te nemen in het politievoertuig”, legt strafpleiter Sven Mary uit. “Het ging om een man van zowat 100 kg en het betrof geen combi, maar een kleiner politievoertuig. De verdachte wilde daarbij een vrouwelijke agent een kopstoot geven, en toen hebben haar collega’s geweld gebruikt om de man te doen plooien, zodat hij in de wagen kon worden geplaatst. Er bestaan geen duidelijke richtlijnen hoe politiemensen iemand die zich verzet in zo’n klein voertuig moeten zetten en het hof heeft onze redenering daarin gevolgd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?