Cafés, zoals hier op het Sint-Goriksplein, moeten sinds maandag 28 september 2020 elke avond om 23 uur de deuren sluiten in een poging de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken

| Cafés, zoals hier op het Sint-Goriksplein, moeten sinds maandag 28 september 2020 elke avond om 23 uur de deuren sluiten in een poging de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken.

Politie kan sluitingsuur niet controleren: 'Geen lijst van zaken die onder café vallen'

ZM
© BRUZZ
05/10/2020

Agenten kunnen het vervroegde sluitingsuur niet handhaven, omdat ze geen lijst hebben met de zaken die als restaurant worden beschouwd en de etablissementen die onder café vallen. Daarom is het voor de politie vaak niet duidelijk of de zaak nu om 23u of om 1u moet sluiten. Dat zegt politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

Restaurants en cafés-restaurants mogen sinds vorige week nog tot 1 uur openblijven, cafés en bars maar tot 23 uur. De verschillende politiezones geven aan dat ze na een sensibiliseringsfase zijn overgeschakeld naar verbalisering. Toch blijft het niet gemakkelijk om de nieuwe regels te handhaven. Vooral voor de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene lijkt het moeilijk om het sluitingsuur van cafés en restaurants te controleren, aangezien het onderscheid tussen de twee soms niet duidelijk is.

Geen lijst beschikbaar

“Het probleem dat zich momenteel stelt is dat we geen lijst hebben van de zaken die onder café vallen en de zaken die restaurants zijn”, zegt woordvoerder van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Ilse Van de Keere. “Daarom controleren we vooral of de hygiënemaatregelen opgevolgd worden: dragen de klanten een mondmasker als ze rondlopen, wordt er niet gedanst, houden ze genoeg afstand?”.

Het kabinet van Vervoort bevestigt dat er geen tool bestaat die agenten kan helpen het onderscheid tussen bar en restaurant te maken: "Voor het Ministrieel Besluit is dat onderscheid heel duidelijk. Er is pas sprake van een restaurant als er effectief een keuken is waarin gekookt wordt. Een bar waar ook snacks worden geserveerd valt daar niet onder. We kijken ook naar de NACE-code." Woordvoerster Zeynep Balci voegt toe dat er morgen een Gewestelijke Veiligheidsraad plaatsvindt, waarin de politiezones hun moeilijkheden kunnen communiceren. "Het kan dus zeker besproken worden of we dit toch makkelijker kunnen maken voor agenten."

Geen zaken gesloten in Brussel-West

In de andere politiezones lijkt dit probleem niet in dezelfde mate voor te komen, omdat de concentratie van bars en restaurants daar lager ligt dan in Brussel Hoofdstad-Elsene. In zone Brussel-West is vastgesteld dat alle 32 gecontroleerde cafés gesloten waren: “De verstrengde maatregelen worden heel nauwgezet opgevolgd, we hebben nog niet moeten verbaliseren.” Audrey Dereymaeker van politiezone Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node zegt dan weer wel al twee à drie cafés te hebben gesloten die het verplicht sluitingsuur niet hadden gerespecteerd.

Hoewel er nu over is gegaan naar verbalisering, blijft de politie inzetten op sensibilisering, ook op vlak van mondmaskerplicht. Die geldt nog op drukke plaatsen in verschillende Brusselse gemeentes en het bijhebben van een mondmasker is altijd verplicht. “Soms vergissen mensen zich nog, maar dat nemen we ze niet kwalijk. Zelfs onze eigen agenten moeten regelmatig nakijken of er mondmaskerplicht geldt in een bepaalde straat of niet."

Voor de politie is het geen evidentie telkens wanneer er een wijziging wordt ingevoerd,” zegt Van de Keere. “We gaan ook niet controleren of iedereen effectief een masker bijheeft. Dat zou te veel tot een jacht leiden”. Maar recidivisten zullen wel strenger aangepakt worden, klinkt het bij de politiezones.

Extra controle in weekends

Verschillende zones schakelen in het weekend extra controles in, juist omdat het horecaleven dan meer op gang komt. De politiezone Brussel-Zuid zet zelfs speciale COVID-patrouilles in, met minimum twee patrouilles per divisie. Voor de rest van de week wordt de controle op coronamaatregelen geïntegreerd in het normale werk van de agenten. “Iedere agent is gebrieft. Mensen moeten niet denken dat als er geen speciale patrouilles rondlopen, dat er dan geen controles zijn”, waarschuwt Kathleen Calie van Brussel-Zuid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronamaatregelen, politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni