interactief

Hier geldt de mondmaskerplicht wel nog in Brussel

Updated: 05-10-2020 - 17:49

Op 1 oktober komt er een einde aan de algemene mondmaskerplicht in Brussel. In alle gemeenten zal er wel nog een mondkapje moeten worden gedragen op drukke plaatsen en dichtbevolkte winkelstraten. Dat geldt ook voor wie in de buurt van een school komt. Hieronder een overzicht van de gemeenten die hun plannen al kenbaar maakten.

 • Brussel-Stad

Voor de binnenstad van Brussel-Stad geldt de mondmaskerplicht grosso modo voor het gebied dat afgebakend wordt door de Beurs, het Anneessensplein, het De Brouckèreplein en de volledige Vlaamsesteenweg.

Maar ook in de drukke winkelstraten aan het Louizaplein, de Marie-Christinestraat in Laken, de Lemonnierlaan en de omliggende straten aan de Basiliek van Koekelberg blijft het mondmasker een noodzakelijk kwaad.

Net zoals in juli zullen ook de Marollen vanaf donderdag deel uitmaken van de zones met mondmaskerplicht. Het begin en einde van elke zone zal duidelijk aangegeven worden met borden langs de weg. Dat moet voorkomen dat mensen zonder het te beseffen een zone binnenwandelen waar een mondmasker verplicht is.

 • Anderlecht

In Anderlecht wordt de mondmaskerplicht opgelegd op volgende vaak dichtbevolkte assen:

Zone Kuregem: de Bergensesteenweg, aan de Anderlechtsepoort, met uitzondering van het Albertplein, de Ropsy Chaudronstraat, de Abattoir, de Jules Ruhlstraat en de Kliniekstraat.

Zone Scheut: de Ninoofsesteenweg vanaf het Henri de Smetplein

Zone Centrum: de Wayezstraat, het Verzetsplein, de Sint-Guidocorso en de Veeweydestraat tot aan de Processiestraat

Zone Het Rad: het Bizetplein

Het gemeentebestuur heeft daarnaast ook nog een alcoholverbod uitgevaardigd op publieke plaatsen.

 • Elsene

Guldenvlieslaan: tussen de Louizalaan en de Naamsepoort (tussen nr. 1 en 45 A), Louizalaan: tussen het Stefaniaplein en de Guldenvlieslaan Waversesteenweg: tussen de Elsensesteenweg en het kruispunt van de Vredestraat, Sint-Bonifaasstraat, Vredestraat, Dublinstraat, Lang-Levenstraat (voetgangersgedeelte): tussen-de Vredestraat en de Waversesteenweg, Malibranstraat (van het Flageyplein tot het kruispunt met de Dillensstraat en de Collegestraat), Elsensesteenweg F. Cocqplein, Luxemburgplein, Flageyplein Heilig-Kruisplein, Drievuldigheidsvoorplein, Baljuwstraat, Kasteleinsplein, Londenplein, Boondaalsesteenweg: vanaf nummer 493 (en beide kanten van de straat) tot het Brillat-Savarinkruispunt, rotonde van de begraafplaats van Elsene, Hogeschoollaan: tussen de Generaal Geneesheer Derachelaan en de Boondaalsesteenweg Kroonlaan: tussen de Zomerstraat en de Boondaalsesteenweg, Edelknaapstraat: tussen nummer 1 en 35, Waterloosesteenweg: in het weggedeelte tussen de Louis Lepoutrelaan (nr. 508) en de Moilièrelaan (nr. 656.)

 • Etterbeek

Het dragen van het mondmasker in de drie volgende zones:

Zone 'De Jacht': in de Oudergemlaan, de Jachtlaan, de Kazernelaan, de Eudore Pirmezlaan, de Waversesteenweg en de Veldstraat.

Zone 'Tongeren': in de Keltenlaan, de Tongerenstraat en Gallerij '50aire'.

Zone 'Jourdan': op het Jourdanplein en de Waversesteenweg.

 • Evere

Op volgende plaatsen geldt de mondmaskerplicht: de Leuvensesteenweg, de Paduwaplaats, de Grosjeanlaan, de Mommaertslaan en de Kerkhof van de Brussellaan. Ook op de parking van de winkels Medimarket en Trafic op de Cicerolaan zal een mondmaskerplicht van kracht blijven.

Dat is ook zo in de Platolaan, de Vrijetijdslaan, de Olympiadenlaan, de Kurthstraat, de Consciencelaan, de Onze Lieve Vrouwlaan, het Vredeplein, de Stuckensstraat, de Parijsstraat, de Vliegpleinstraat en de Twee Huizenstraat. In de Vredeswijk zal een mondkapje opgezet moeten worden op het Vredesplein zelf, de Stuckensstraat, de Vliegpleinstraat en de Parijsstraat.

 • Jette

Een mondmasker blijft verplicht in de uitgebreide zone van de zondagmarkt, met name op het Koningin Astridplein, de Léon Theodorstraat, het Kardinaal Mercierplein, Leopold I-straat, Timmermansstraat, Jetselaan (tussen de Lakenselaan en het Brusselaarsplein), Wemmelsesteenweg (vanaf Proxy Delhaize tot Koningin Astriplein) , Jetsesteenweg (van de Lakenselaan tot het Koningin Astridplein), net als de Hainautstraat. De mondmaskerplicht geldt ook rond de scholen bij de aanvang en het einde van de schooldag.

 • Koekelberg

Het dragen van een mondmasker is verplicht op het Bastenakenplein, Vanhuffelplein en het Simonisplein. Ook in de Jean Jacquetstraat, Sint-Annakerkstraat, Leopold II-laan, Frans gasthuislaan en Karreveldlaan, in de omgeving van scholen en voor de ingangen van metrostations blijft het dragen van een masker verplicht.

 • Oudergem

Ook in Oudergem zal er een mondmaskerplicht van kracht zijn op drukke openbare plaatsen, galerijen en winkelstraten. Een oplijsting van de verschillende straten en pleinen is er niet, maar volgens burgemeester Didier Gosuin (Défi) zullen borden langs de weg duidelijk maken wanneer het mondmasker opgezet moet worden.

 • Schaarbeek

In Schaarbeek zullen mondmaskers deel blijven uitmaken van het openbare leven op volgende plaatsen: de Brabantstraat, het Liedtsplein, de Gallaitstraat, de Aarschotstraat, de Allardstraat, Kwatrechtstraat, het Solvayplein, het Simon Bolivarplein, de Helmetsesteenweg, de Richard Vandeveldestraat, het Apollo square, de Josafatstraat, het Paviljoenplein, de Navezstraat, de Van Ooststraat, het Eugène Verboekhovenplein, het Koninginneplein, het Poggeplein, de Leuvensesteenweg, het Meiserplein, het Daillyplein, het Weldoenersplein, de Lehonplaats, de Wijnheuvelenstraat, het Gaucheretplein, het Stephensonsplein en het Houffalizeplein.

Neerstalsesteenweg, van de André Baillonstraat tot de Jean-Baptiste Vanpéstraat en op de Jean-Baptiste Van Péstraat, tussen Kersbeeklaan en de Brusselsesteenweg.

 • Sint-Jans-Molenbeek

Mondmaskerplicht blijft actief op de Gentsesteenweg, Ninoofsesteenweg en de Ribaucourtstraat.

 • Sint-Joost-ten-Node

Burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) spreekt van een maatregel van het ‘gezond verstand’ door naast op alle markten en braderieën, ook op volgende plaatsen het mondmasker te verplichten: het Bossuetplein, het Sint-Joostplein, het Houwaertplein, het Rogierplein, het Madouplein, de Leuvensesteenweg, de Haachtsesteenweg, de Verbiststraat, de Willemsstraat, de Middaglijnstraat, de Brabantstraat en de Vooruitgangsstraat.

 • Sint-Pieters-Woluwe

Mondmaskerplicht op volgende plaatsen: het Europaplein, het Dumonplein, het Sint-Aleidisvoorplein en rondom metrostation Montgomery.

 • Sint-Lambrechts-Woluwe

Mondmaskerplicht aan het buurtcentrum GC Op-Weule, de Georges Henrilaan, tussen de nummers 193/166 en 519/508, de Ridder Koninglaan, tussen de nummers 41 en 67, de Meudonsquare, de Verheyleweghenplein en Georges Henrilaan 1, de Roodebeeksteenweg, tussen de nummers 236 en 264,Tomberg, tussen de nummers 259/254 en 49/52, Kerselarenbergstraat, Sint-Lambertusstraat, tussen het nummer 120 en 200 en in de buurt van de post, Sint-Lambertusplein, Vootstraat tussen de Sint-Lambertus Kerkstraat en de Vandenhovenstraat, Stokkelse steenweg tussen het nummer 270 en 380, speelpleinen en agoraspaces.

 • Ukkel

In Ukkel blijft de mondmaskerplicht van kracht in de omgeving van speeltuinen en speelpleinen, scholen en in de openbare delen van de gemeentegebouwen. Op straat blijft het verplicht een masker te dragen van 7.00 uur tot 20.00 uur in de Vanderkinderestraat (van de Alsembergsesteenweg tot de Waterloosesteenweg), Waterloosesteenweg (van de Van Beverlaan tot de Molièrelaan) + deel Legrandlaan, Edith Cavellstraat (van de De Frélaan tot de Molièrelaan), Alsembergsesteenweg (van de Meyerbeerstraat tot de Stillelaan + Calevoetstraat en Stillelaan), Xavier De Buestraat, Sint-Pietersvoorplein, Dekenijstraat (tussen het kruispunt Dekenijstraat/Brugmannlaan en het Homère Goossensplein), Postiljonstraat, Brugmannlaan tussen de Heldensquare en Globe, Emile Dancoplein, Jean Vander Elstplein, Dieweg (van de Jean en Pierre Carsoellaan tot de Ruststraat), De Frélaan (van de Edith Cavellstraat tot de Zeecrabbestraat), Sint-Jobsplein, Jean en Pierre Carsoellaan (van de Zijlaan tot het Sint-Jobsplein), Sint-Jobsesteenweg (van het Sint-Jobsplein tot de Dolezlaan) en de Neerstallesteenweg vanaf de Sterstraat.

 • Vorst

Mondmaskerplicht op de volgende plaatsen: het Hoogte Honderdplein, de W. Ceuppenslaan. Op de Brusselsesteenweg, tussen de Pastoorstraat en de Jean-Baptiste Vanpéstraat. Op de Neerstalsesteenweg, van de André Baillonstraat tot de Jean-Baptiste Vanpéstraat en op de Jean-Baptiste Van Péstraat, tussen Kersbeeklaan en de Brusselsesteenweg.

 • Sint-Agatha-Berchem

In Sint-Agatha-Berchem gaat het om de volgende drukke pleinen en straten: Schweitzerplein, Josse Goffinlaan (tussen nummer 15 en het Schweitzerplein), Kortestraat, Dr Charles Leemansstraat (tussen nummer 1 en nummer 45), Gentsesteenweg (tussen de Helenalaan en de Blauwetstraat), J.B. Vandendriesschestraat, Openveldstraat (tussen nummer 2 en nummer 165), Ruelensplein, Grand-Halleuxstraat, Koning Boudewijnplein, Soldatenstraat (tussen nummer 68 en het Schweitzerplein) en de Lusthuizenstraat (tussen de Azuurstraat en de Hunderenveldlaan).

Verder geldt er een mondmaskerplicht op de volgende sites: parkeerzones aan de winkelruimtes en sportcomplexen, de site van het gemeentebestuur, de schoolstraat (Kerkstraat), de omgeving van de scholen en gebedshuizen in een perimeter van 20m aan beide kanten van de in- en uitgangen, de speelpleinen met uitzondering van de parken, en de ingang van het Wilderbos gelegen in de Wilderstraat.

De andere gemeenten hebben nog niet gecommuniceerd waar de mondmaskerplicht zal gelden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?