Verstrengde coronamaatregelen: politie zal komende dagen sensibiliseren

© Kevin Van de Panhuyzen
|

Vanaf vandaag gelden strengere maatregelen in het Brussels Gewest. Cafés en bars moeten om 23 uur dicht, tussen 23 en 6 uur geldt een samenscholingsverbod voor groepen groter dan tien. De politie zal de eerste dagen vooral sensibiliseren, klinkt het bij de Brusselse politiezones.

Een vroeger sluitingsuur voor cafés en bars - voor restaurants verandert er niets - en een nachtelijk samenscholingsverbod. Dat zijn de twee belangrijkste verstrengingen van de coronomaatregelen, waarover de Brusselse Veiligheidsraad zaterdag beslist heeft.

De maatregelen gaan vandaag van kracht. Net als bij de vorige verstrengingen in Brussel, zal de politie in de eerste plaats sensibiliseren. "We wachten de officiële teksten nog af om de operationele richtlijnen aan te passen, maar we hebben wel vernomen welke maatregelen worden aangepast. Ons personeel is ingelicht en we gaan de komende dagen al proberen te sensibiliseren", zegt woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Ilse Van de keere.

"Het is niet de eerste keer dat de regels worden aangepast. Dit is niet nieuw voor onze werking", klinkt het bij de politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node). "We gaan erop toezien dat de burger de regels naleeft. De politie zal met gezond en logisch verstand te werk gaan."

'Harder optreden bij recidive'

Binnen de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) vindt dinsdag overleg plaats over de verstrengde maatregelen. Ook de politiezone Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem) moet nog vergaderen over de aanpassingen, maar laat wel weten dat ze in de eerste plaats zal inzetten op sensibilisering.

Dat geldt ook voor de politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe). "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus laat ons mensen de tijd geven om zich aan te passen", zegt de woordvoerder van de politiezone Montgomery. "Net zoals aan het begin van de pandemie spelen we in de eerste plaats de kaart van de sensibilisering. Bij recidive treden we harder op."

Ook de politiezone Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek, Jette, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg) zal de eerste dagen vooral sensibiliseren. "Als we dan toch moeten verbaliseren, sensibiliseren we ook om duidelijk te maken waarom het zo belangrijk is om de maatregelen goed te volgen", aldus politiewoordvoerster Caroline Vervaet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?