Politie pakt dertigtal klimaatactivisten op aan McDonald's in voetgangerszone

JP
© BRUZZ
12/06/2022

De politie heeft een dertigtal klimaatactivisten van Exctinction Rebellion opgepakt. Zij voerden zondagmiddag actie aan de McDonald's aan het Beursplein, het sluitstuk van een reeks acties die de uitbreiding van Belgische vleesfabrieken aan de kaak stelt.

Enkele tientallen activisten van Extinction Rebellion Animal (XR Animal) zijn deze zondag voor de McDonald's op het Beursplein een actie gestart. Sommigen droegen een bordje met 'ecocide'-misdaad. Anderen bezetten het terras van het fastfoodrestaurant om hun eigen veganistische lunch te eten.

Vanaf 14.30 ongeveer omsingelt de politie de actievoerders. Uiteindelijk werden zo'n dertig mensen opgepakt, bevestigt de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. "De actie aan Mc Donalds aan de Beurs werd verschillende uren getolereerd tot de deelnemers de toegang niet meer wilden vrijhouden," zegt Ilse Van de keere van de politie.

Nadat de politie meerdere keren verzoekt dat wel te doen, werden actievoerders aangehouden. Gedurende de omsingeling zaten de klanten van de MacDonalds ook even opgesloten, laat een BRUZZ-reporter weten.

Fabrieksboerderijen

Met een reeks acties wil Extinction Rebellion de geplande toename van het aantal fabrieksboerderijen in België aan de kaak te stellen. De actie voor de McDonald's spreekt de consument aan, eerdere acties gingen over de plaats waar een dier leeft voor de slacht, de slacht zelf en de industriële verwerking van het vlees.

Concreet hebben de activisten van XR Animal vrijdag betoogd voor een fabrieksboerderij en een slachthuis in het noorden van het land. Zaterdag hebben ze acht uur lang de toegang geblokkeerd tot de Viangro-fabriek, de Belgische vleesverwerkingsgigant in Anderlecht. Zondag richten activisten hun pijlen op de fastfoodgigant met de actie op de Beurs, waar tegelijkertijd ook 10 jaar Picnic the Street plaatsvindt.

De activisten verzwijzen tot slot naar een studie van de universiteit UCL die in opdracht van Greenpeace werd gemaakt. Daaruit blijkt dat als Belgen - die gemiddeld 114 gram vlees per dag eten - zich zouden beperken tot 27 gram per dag, de uitstoot van broeikasgassen met 58 procent zou dalen, de uitstoot van stikstof met 40 procent, en de impact op de biodiversiteit met 76 procent.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni