Politie smoort vreedzaam protest voor Adil in de kiem

Updated: 27-11-2020 - 18:05

Een honderdtal manifestanten marcheerden vrijdagnamiddag door de Kuregemse straten om gerechtigheid te vragen voor Adil. De Brusselse jongeman kwam in april na een achtervolging om het leven bij een botsing met een politiewagen. 'Justice for Adil' scanderend wandelden de betogers naar de plaats van het ongeval, maar de politie hield hen tegen.

Het Brussels parket besliste donderdag niet te vragen om de vervolging aan de raadkamer van de agenten die betrokken waren bij het ongeval met Adil in april. Dat zette kwaad bloed bij vrienden, familie en sympathisanten van Adil. Donderdagavond kwam het al tot rellen aan het gemeentehuis in Anderlecht. Daarbij werd een twintigtal mensen gearresteerd.

Mars naar Nijverheidskaai

Vrij snel ontstond het idee om vrijdagnamiddag een vreedzaam protest te houden tegen de beslissing van het parket. Een honderdtal manifestanten kwam rond 14 uur samen voor het gemeentehuis van Anderlecht. De actie werd niet officieel aangekondigd en er lijken geen banden te zijn tussen de organisatoren met de familie van Adil of de actiegroep Justice Pour Adil.

Vanaf het Raadsplein wilden de betogers in colonne wandelen richting de plaats van het ongeval op de Nijverheidskaai. Dat deden ze met protestborden. Onderweg scandeerden ze doorlopend de leuze 'Justice pour Adil'. Op het einde van de Van Lintstraat werden de manifestanten opgewacht door minstens 150 agenten, die er het waterkanon in stelling hadden gebracht.

Politie stopt manifestanten

De manifestanten werden teruggedreven met behulp van rookbommetjes en bovendien ingesloten door de politie. Er werd een mensenketting gemaakt om elkaar te beschermen en de betoging niet uiteen te laten drijven. Agenten namen één voor één mensen weg uit de ingesloten menigte om ze op te pakken. Intussen bleven betogers 'Justice pour Adil' en 'police raciste' schreeuwen. Op het Raadsplein werd als klap op de vuurpijl nog vuurwerk afgestoken.

Volgens burgemeester Fabrice Cumps (PS) moest er ingegrepen worden. "Anarchistische groeperingen hebben de deze zaak gekaapt. Dat betreur ik ten zeerste", aldus Cumps in een korte reactie aan BRUZZ. Omstreeks 15.00 uur was de betoging uit elkaar gedreven, al blijft de sfeer gespannen en is er veel politie ter plaatse.

De woordvoerster van de politiezone kon bevestigen dat er tussen de 80 en 90 administratieve aanhoudingen werden gedaan tijdens de actie. Rond 17.00 uur werd een niet-gemarkeerde wagen van de politie in brand gestoken in de Rossinistraat dichtbij het Raadsplein. De politie was onmiddellijk ter plaatse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?