| Op veel plaatsen in de stad wordt nog altijd gerechtigheid voor Adil gevraagd.

Advocaat familie Adil: 'Gaan om bijkomende onderzoeksdaden vragen'

TRO
© BRUZZ
26/11/2020
Updated: 26/11/2020 19.31u

De twee agenten die in april de 19-jarige Adil aanreden op zijn scooter, waarna hij overleed, zijn niet schuldig aan zijn dood. Dat is de conclusie van het gerechtelijk onderzoek waarover het parket zelf communiceert. De advocaat van de familie vraagt bijkomend onderzoek. "De politie-interventie was buiten alle proportie," zegt advocaat Alexis De Swaef, die de belangen van de verdediging behartigt.

Adil kwam op 10 april van dit jaar om het leven toen hij met zijn scooter frontaal op een opgeroepen politiewagen botste. Volgens de politie was de jongen op de vlucht geslagen voor een controle, nadat hij de aandacht had getrokken door samen met een andere scooterrijder met hoge snelheid door Anderlecht te rijden. Toen Adil een bestelwagen probeerde in te halen via de andere rijstrook, botste hij frontaal op het politievoertuig.

Parket vordert buitenvervolgingstelling

Het onderzoek bevestigt dat het ongeval zich inderdaad voordeed op de voor de scooterrijder tegengestelde rijrichting. Het onderzoek stelt verder dat, terwijl het politievoertuig reed aan een snelheid tussen 17 en 25 km/u, de scooter tussen de 57 en 70 km/u haalde. Een snelheid die volgens een verkeersdeskundige hoger lag dan toegestaan en ongeschikt was voor het remvermogen van de opgevoerde scooter. Daarnaast blijkt uit het onderzoek ook dat Adil zijn valhelm niet correct droeg. Volgens de verkeersdeskundige is deze bevinding niet zonder invloed op de dramatische gevolgen van dit ongeval.

De onderzoeksrechter heeft op basis van deze vaststellingen besloten om niemand te vervolgen. De twee agenten die in het voertuig zaten waartegen Adil botste, zijn dus niet schuldig aan het overlijden. "De partijen kunnen nog bijkomend onderzoek vragen als zij menen dat het dossier onvolledig is," aldus parketwoordvoerster Willemien Baert. "Het zal uiteindelijk de raadkamer zijn die uitspraak zal doen over de eventuele tenlasteleggingen."

Mary: 'Tijd dat Smet nu eens excuses tweet'

Advocaat Sven Mary, die instaat voor de verdediging van de politieagenten, heeft gereageerd op de buitenvervolgingstelling. Hij is het uiteraard eens met deze beslissing, maar benadrukt wel dat de bal nu in het kamp van de raadkamer ligt. "Die moet nu oordelen of er alsnog bezwarende feiten zijn om de agenten door te kunnen sturen naar de correctionele rechtbank."

Mary zegt verder dat het nu wel tijd is dat staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-sp.a) zijn verontschuldigingen aanbiedt. Een paar dagen na de dood van Adil plaatste Smet op zijn Facebookpagina vraagtekens achter het politieoptreden. Daar kwam toen heel wat reactie op, onder meer van de politievakbond VSOA, en was ook voor Mary meer dan een brug te ver.

"Het is misschien tijd dat Smet en zijn collega's nu ook publiek hun excuses aanbieden aan de getroffen politiemensen. Maar vandaag hoor of lees ik niets. Zou dat zijn omdat er niets politiek te recupereren valt?," klinkt de advocaat fors.

Deswaef: 'Er zijn fouten begaan'

De advocaat van de familie van Adil legt zich niet bij die beslissing neer. “De identiteitscontrole was volledig legitiem," zegt meester Alexis Deswaef. “Adil heeft daar de foute beslissing genomen om te proberen ontkomen aan die boete en op de vlucht te slaan. De achtervolging die daarop ontstond is ook legitiem. Maar toen ze hem niet meer konden volgen, werd er prioritaire versterking opgeroepen. Dat was buiten alle proportie."

"Zo’n prioritaire versterking wil zeggen dat alle politieploegen in de buurt worden ingeschakeld om een verdachte tegen te houden. Daarmee breng je niet alleen het leven in gevaar van de verdachte, maar ook van omstanders en van de politiemensen zelf. Er waren waarschijnlijk andere middelen, zoals camerabeelden, aanwezig om Adil te identificeren en nadien te beboeten. Dit had nooit mogen leiden tot de dood van een jongeman. Er zijn fouten begaan. We zijn van mening dat er voldoende lasten en bezwaren zijn die een publiek proces rechtvaardigen.” Deswaef benadrukt dat er nog lang geen beslissing is genomen in het dossier. “Wij zullen nu de laatste stukken van het dossier inkijken en aan de raadkamer om bijkomende onderzoeksdaden vragen.”

Ondertussen reageerde ook de familie van Adil. "Het is een schok voor ons, de mensen rond ons en de vrienden van Adil," staat te lezen op de Instagrampagina Justicepouradil. "De procureur des Konings vordert al een buitenvervolgingstelling, terwijl wij om aanvullend onderzoek vragen. We hebben nog maar pas kennis kunnen nemen van het volledige dossier en er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. We zullen blijven doorgaan, wij vragen een openbaar proces. We willen dat gerechtigheid geschiedt voor de slachtoffers van politiegeweld. Dit is voor Adil, Mawda, Mehdi, Lamine, Akram, Sabrina en Ouassim," staat er nog, doelend op een reeks mensen die het leven lieten na een politiecontrole.

Rellen

Na Adils dood kwam het tot rellen in Anderlecht. Daarbij werd onder meer een politiewapen uit een politiecombi gestolen. Op veel plaatsen in de stad valt nog altijd 'justice for Adil' te lezen. Jongeren houden de politie verantwoordelijk voor zijn dood.

De politiezone Zuid laat aan BRUZZ weten dat er rekening wordt gehouden met opstootjes. De politiezone treft momenteel de nodige voorbereidingen en zegt klaar te zullen zijn om op te treden bij een eventuele verstoring van de openbare orde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Brussel, Justitie, Veiligheid, Adil, familie Adil, overlijden Adil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni