Twintigtal mensen opgepakt na incidenten op Anderlechts Raadsplein

EDB, JP , YH
© BRUZZ
26/11/2020
Updated: 27/11/2020 07.31u

Donderdagavond hebben jongeren getracht om molotovcocktails en stenen te gooien in de richting van het gemeentehuis in Anderlecht. Er werden twee auto's en een scooter in brand gestoken. Een twintigtal mensen werd opgepakt. Dat bevestigt de woordvoerster van de politiezone Zuid.

De politie is donderdagavond tussengekomen omstreeks 20.30 uur. Toen een BRUZZ-reporter rond 21 uur ter plaatse kwam, trof hij het plein rustig aan. De politie was wel massaal aanwezig, met onder andere een waterkanon.

"Het ging om een samenscholing van ongeveer 40 mensen," vertelt Laziza Sadiq van politiezone Zuid aan BRUZZ. "Ze gooiden stenen en projectielen die leken op molotovcocktails. Twee auto's en één scooter werden ook in brand gestoken."

Adil

Eerder op donderdag raakte bekend dat volgens het parket de twee agenten die in april de 19-jarige Adil aanreden waarna hij overleed, niet schuldig zijn aan zijn dood. Na Adils dood kwam het tot rellen in Anderlecht. Daarbij werd onder meer een politiewapen uit een politiecombi gestolen. De politiezone Zuid had eerder op de dag al aan BRUZZ laten weten dat ze rekening zou houden met opstootjes.

"We hebben gemerkt dat op sociale media inmiddels een oproep circuleert om vrijdag om 14 uur te protesteren voor het gemeentehuis," aldus de woordvoerster. "We blijven erg waakzaam."

POS

"De situatie was voor de rest redelijk onder controle door de politie, en was niet te vergelijken met wat zich er afspeelde in april," klinkt het nog. "Een twintigtal mensen werd voorlopig opgepakt." Voor de brandstichting werden pv's opgesteld, maar voorlopig werden de daders daarvan nog niet geïdentificeerd. Op dit moment is geen sprake van gewonden.

Het Brusselse parket laat weten dat er geen gerechtelijke arrestaties gebeurd zijn. “Er werden wel drie processen-verbaal opgesteld voor gerechtelijke feiten”, zegt woordvoerster Willemien Baert. “Het gaat onder meer om twee feiten van opzettelijke brandstichting. Daarnaast werd er een globaal proces-verbaal opgesteld voor gewapende weerspannigheid. Er zijn nog geen verdachten geïdentificeerd en de onderzoeken zijn nog lopende.”

Ten tijde van de feiten circuleerde ook een helikopter boven het Raadsplein. Die was evenwel niet aanwezig voor de incidenten met de jongeren, maar wel voor een dief die op hetzelfde moment aanwezig was in één van de appartementen in de buurt. "Meer informatie over dit feit hebben we voorlopig niet," aldus Sadiq. "Maar op dit moment lijkt het erop dat er geen verband is met de incidenten met de jongeren."

BRUZZ-reporter Younes Haidar vertelt wat hij donderdagavond op het Raadsplein gezien en gehoord heeft.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni