Politie straft horeca en handelszaken niet, maar sensibiliseert

TDN
© BRUZZ
16/03/2020
Updated: 17/03/2020 14.10u

De Brusselse politiezones stuurden afgelopen weekend extra blauw op straat om erop toe te zien dat de verplichte sluiting van horecazaken goed werd nageleefd. Enkel in de zones Brussel-Hoofdstad/Elsene en Brussel-Noord (Evere/Schaarbeek/Sin-Joost) werden enkele pv's opgesteld. "Het was vooral zaak om handelaars te ontraden en te informeren."

Een navraag bij de zes politiezones leert dat Brussel een rustig weekend kende. Handels- en horecazaken leefden de verplichte sluiting vrij goed na. "Naarmate het weekend vorderde, werd ook steeds duidelijker wat wel en niet mocht", zegt Philip Vanhees van de zone Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde).

Kwade wil of recidive

Agenten moesten er vooral gaan praten met kappers, die niet altijd wisten dat zij enkel in de week en op afspraak mochten openen. "De burger moet zijn gezond verstand gebruiken, dat proberen we met ons korps vooral duidelijk te maken. Onze agenten zullen niet snel beboeten, behalve bij kwade wil en recidive."

In de meeste zones werden wel overtredingen vastgesteld, maar geen boetes uitgeschreven. "De meeste handelaars waren goed op de hoogte van wat wel en niet mocht. "En als ze het niet wisten, hebben onze agenten proberen te sensibiliseren", licht korpschef Johan Berckmans van de zone West toe. Vanaf dinsdag starten agenten in Jette, Ganshoren, Koekelberg, Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem wel met het opstellen van pv's.

Versterkte politiemacht

De politiezone Brussel-Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) blijft bij een humane benadering. "We brengen de komende weken net als afgelopen weekend een versterkte politiemacht op de been, maar verkiezen de dialoog. Dat geldt ook voor de zogenoemde 'Lockdown Parties'. Boetes zijn er voor recidivisten en mensen van slechte wil", aldus woordvoerster Dorothée Cattrysse.

In de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene werd het voorbije weekend twee pv's opgesteld van hardleerse horecazaken in Laken, meldt woordvoerster Ilse Van de Keere aan onze redactie. Agenten waren vooral vrijdagavond druk in de weer om cafégangers in het stadscentrum huiswaarts te sturen.

Meestal luisterden de handelaars heel goed. Zodra we vroegen om te sluiten, gebeurde dat ook.

Audrey Dereymaeker (politiezone Noord)

Enkel bij de zone Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) rapporteerde de politie over het niet-opvolgen van het horecaverbod. "Sommige mensen waren duidelijk van kwader trouw, omdat we er meerdere keren zijn moeten langsgaan. Het is aan de gemeenten om eventueel GAS-boetes op te leggen", verduidelijkt woordvoerster Audrey Dereymaeker.

Anderen kenden de richtlijnen nog niet goed. "Maar meestal luisterden de handelaars heel goed. Zodra we vroegen om te sluiten, gebeurde dat ook. Het is al bij al vrij rustig geweest", aldus Dereymaeker. Ook de komende zal er in de zone Noord extra blauw op straat patrouilleren om de maatregelen te handhaven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Ilse Van De Keere , audrey dereymaeker , coronavirus , Philippe Vanhees , Johan Berckmans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni