Politievakbond: 'Geen lessen getrokken uit het verleden'

Politievakbond VSOA vraagt dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dringend een Hoog Overlegcomité organiseert naar aanleiding van de rellen van zaterdagavond. "We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men geen lessen heeft getrokken uit het verleden en dat de collega's op het terrein daar telkens het slachtoffer van zijn."

De politie kreeg heel wat kritiek over de aanpak van de rellen zaterdagavond. Zo zouden ze veel te laat hebben ingegrepen en werd ook niemand gearresteerd. Maar bij agenten zelf valt te horen dat er te weinig manschappen voorzien waren en dat ze ook niet overal de toestemming kregen om in te grijpen.

Dat minister Jambon zich vragen stelt bij het feit dat niemand werd gearresteerd, begrijpen ze bij VSOA. "Dat is inderdaad een terechte vraag." Maar dat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) beweert dat de politiediensten wél voorbereid waren op rellen, kan op veel minder begrip rekenen. 

"We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men geen lessen heeft getrokken uit het verleden, en dat de collega's op het terrein daar telkens het slachtoffer van zijn", klinkt het in een persmededeling. "Gezien de gevolgen en de alweer vele gewonden, is het logisch dat wij ons vragen stellen omtrent de voorbereiding, het gevoerde beleid, de voorafgaande risicoanalyses, de ingezette capaciteit en de beschikbare middelen."

'Verwachten duidelijke antwoorden'
De vakbond is van plan om minister Jambon te vragen om een dringend Hoog Overlegcomité voor de politiediensten te organiseren, vergelijkbaar met de comités voor preventie en bescherming op het werk. "We verwachten daar een volledige documentatie en duidelijke antwoorden van de verantwoordelijke overheid. Mocht blijken dat men nog steeds geen lessen getrokken heeft uit het verleden, zullen we de minister vragen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en duidelijke maatregelen te nemen."

Minister Jambon heeft ondertussen ook al aangekondigd dat hij een onderzoek opent naar de politie-activiteiten bij de rellen.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?