Populair café Le Louvre start petitie tegen ‘dreigende sluiting’

© Le Louvre
| Feest in Le Louvre

Volks overdag en feestelijk op weekendnachten. Café Le Louvre aan het Sint-Gillisvoorplein is een instituut. Na klachten over nachtlawaai vreest de eigenaar nu voor sluiting. Een petitie voor het café telt al 1.500 handtekeningen.

Le Louvre is een begrip in Sint-Gillis. Terwijl het Voorplein steeds meer hippe restaurants en cafés telt, is Brasserie Le Louvre een rots in de gentrificatiebranding. Overdag vindt vooral een gemengd en volks publiek zijn weg naar het café voor een pint, koffie of voetbalmatch op tv. Vooral op weekendavonden trekt Le Louvre dan weer een jonger publiek, vooral tijdens de karaokeavonden op vrijdag en dansfeestjes op zaterdag.

Eigenaar Romolo Putzu vreest nu voor het voortbestaan van zijn café. Vier omwonenden dienden immers een klacht in bij de gemeente voor geluidsoverlast. De politie stelde vast dat er wel degelijk sprake was van herhaalde feiten en Putzu kreeg een waarschuwingsbrief – ‘de zoveelste al’ - van de burgemeester.

In de brief vraagt Charles Picqué (PS) aan de eigenaar om voortaan de regels rond geluidsoverlast te respecteren. Als dat niet gebeurt kan de burgemeester het café tijdelijk sluiten, laat de gemeente nog weten.

De uitbater zit met de handen in het haar en startte een steunpetitie die op vijf dagen tijd al 1.500 handtekeningen verzamelde. “Ruim 1.100 online en ook nog eens 350 in het café," vertelt Putzu.

“Die paar nieuwe inwoners aan het Voorplein komen hier wonen omwille van de flair, de ambiance en de diversiteit van het Voorplein, plooien nu helemaal op zichzelf terug en protesteren tegen de levensvreugde (…),” lezen we in de petitie. “Je komt toch niet op het Voorplein wonen om dan pas nadien te merken dat er vooral horeca-activiteit is!”

Aan de telefoon vat Putzu zijn standpunt nog eens samen: ‘Le Parvis, c’est le Parvis!”

De gemeentewoordvoerder bevestigt dat Le Louvre een waarschuwing kreeg. “Er waren verschillende problemen, waaronder nachtlawaai. De eigenaar moet daar iets aan doen, bijvoorbeeld door bijkomende isolatiewerken. Anders dreigt een tijdelijke sluiting. Maar zover zijn we nog niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?