Posteractie in Brussel als steun voor sans-papiers in hongerstaking

Vorige week bezette een groep actievoerders het hoofdkwartier van de PS om regularisering te vragen voor de hongerstakende mensen zonder papieren.

Het collectief Citoyennes heeft dinsdagavond op verschillende plekken in Brussel - onder andere de hoofdzetels van politieke partijen en de Wetstraat 16 - een posteractie gehouden ter ondersteuning van de ongeveer 400 migranten zonder papieren die sinds 23 mei in hongerstaking zijn om hun regularisatie te verkrijgen. Met deze affichecampagne wil Citoyennes politici, burgers en media bewust maken van de sociale en humanitaire crisis die zich midden in de hoofdstad van Europa afspeelt, klinkt het in een persbericht.

Sinds 30 januari bezetten honderden mannen en vrouwen zonder papieren de Begijnhofkerk en de campussen van de ULB en de VUB. Zij gingen op 23 mei in hongerstaking als laatste redmiddel om hun regularisatie te verkrijgen. De hongerstakers eisen dat er duidelijke criteria voor regularisatie worden opgesteld en dat er een commissie wordt opgericht om de regularisatieaanvragen te behandelen, waarbij voorrang wordt gegeven aan hun eigen aanvragen.

"Als bezorgde burgers zijn wij geschokt door het gebrek aan media-aandacht voor deze hongerstaking en door het uitblijven van een politieke reactie", aldus het collectief. "Gezien de urgentie van de situatie en de verzwakking van de hongerstakers is het de hoogste tijd om te reageren en deze strijd voor menselijke waardigheid in de kijker te brengen. Op deze manier hopen wij een politieke vernieuwing te teweeg te brengen die deze sans-papiers in hongerstaking gunstiger gestemd is."

'Sammy Mahdi kun je ons horen?'

De activisten roepen op tot regularisatie van alle mensen zonder papieren in België. "Het is de hoogste tijd om deze mannen en vrouwen, die al jaren bijdragen aan de Belgische economie en hun huur, rekeningen en belastingen betalen zoals iedereen, collectief te regulariseren", klinkt het.

De posters in het Frans en het Nederlands werden onder meer geplakt op de gevels van het hoofdkantoor van de partijen PS, CD&V en MR. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie wordt rechtstreeks aangesproken door een van de Nederlandse leuzen met de tekst "Sammy Mahdi kun je ons horen?".

Het collectief roept mensen verder op tot actie. Zo vragen ze om de posters van de postercampagne op te plakken en op zondag 20 juni van 15 tot 18 uur aan te sluiten bij de Begijnhofmars in La Plaine om de hongerstakers te steunen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?