Premier verdedigt regeringsbeleid na open brief twee Brusselse chirurgen

© Photonews

Premier Sophie Wilmès (MR) verdedigt het regeringsbeleid, na een kritische open brief van twee chirurgen van het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis. Die kaartten onder meer het schrijnende tekort aan beschermingsmateriaal aan van het personeel dat de coronapatiënten moet verzorgen.

Wilmès stelt dat de regering bezorgd is over de bescherming van gezondheidswerkers bij de uitoefening van hun beroep. "Dat is essentieel. Niet alleen omdat zij mensen zijn zoals u en ik, maar ook omdat hun bescherming noodzakelijk is voor de bescherming van ons gezondheidssysteem in zijn geheel. Wat zouden we morgen doen als zij die ons verzorgen dat niet meer kunnen doen?", schrijft de premier.

Stock snel aanvullen

In haar open brief verwees ze naar de bevoorradingsproblemen in alle landen, maar merkte ze op dat de tien voorbije dagen in totaal 11,5 miljoen chirurgische maskers en 459.000 FFP2-maskers in België zijn aangekomen. "De leveringen van andere lopende bestellingen moeten de stock snel kunnen aanvullen. En dat is buiten de bestellingen gerekend van andere publieke en private actoren (ziekenhuizen, zorginstellingen, provincies, enzovoort) die reeds geleverd werden."

Wilmès benadrukte dat België op korte termijn in staat wil zijn om "op grote schaal" de bevolking te testen. De regering besliste zondag om de testcapaciteit uit te breiden tot externe publieke laboratoria van onder meer ziekenhuizen en onderzoeksinstituten, alsook privélaboratoria van geneesmiddelen- en biotechnische producenten.

Budgettaire zorgen

Ze verwees ook naar het miljard euro dat de regering uitgetrokken heeft om de zorgdiensten in deze crisis te ondersteunen. De middelen kunnen indien nodig nog verhoogd worden, beloofde ze.

Wat de financiering van de ziekenhuizen betreft, maakte ze zich sterk dat wat er ook gebeurt, de budgettaire zorgen niet bovenop de dagelijkse bekommernissen zullen komen. "We zullen alle nodige maatregelen nemen opdat de financiering van de ziekenhuizen gelijke tred zal houden met de noden van de crisis. Dat is niet enkel een engagement, maar ook onze plicht", verzekerde de premier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?