Viroloog Van Ranst: 'Ziekenhuizen kunnen nog wel wat aan'

© PhotoNews

Hoewel Brusselse ziekenhuizen aardig vol beginnen lopen met coronapatiënten, wordt de ziekenhuiscapaciteit in het algemeen nog niet op de proef gesteld. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst. "We hebben het geluk in een land te wonen waar heel wat intensieve bedden zijn. Ons systeem kan nog wel wat aan."

In de Belgische ziekenhuizen liggen 1.859 coronapatiënten, van wie 381 op intensieve zorgen. Heel wat gehospitaliseerden dus, maar het gezondheidssysteem kan nog wel wat aan, verzekerde viroloog Van Ranst in De Ochtend. "In het hele land wordt de capaciteit zeker nog niet getest", zei hij stellig. "Ook op de intensieve afdelingen is nog wel plaats."

Volgens Van Ranst is het nu vooral zaak om de voorraden aan medisch hulpmateriaal zoals mondmaskers of handschoenen aan te vullen. Ruimer gaan testen op mogelijke besmettingen met coronavirus is minder prioritair, zegt hij. "Van testen is nog nooit iemand genezen."

Op dit moment wordt enkel een beperkte groep mogelijke coronapatiënten effectief getest, omdat er anders een tekort dreigt aan testmateriaal. Volgens Van Ranst begint het dreigende tekort aan reagentia nu wel stilaan opgelost te geraken. "Maar ook de wissertjes die nodig zijn om diep in de neus stalen af te nemen, zijn niet oneindig beschikbaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?