Prijskaartje Reyers bedraagt 27 miljoen

© google

Het afbreken en herinrichten van de ruimte rond het Reyersviaduct zal het Brussels Gewest nu al 27 miljoen euro kosten. Dat heeft mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) vrijdag gezegd in het Brussels parlement. De minister laat het project voor een auto- én tramtunnel voor het vlakbij gelegen Meiserplein ook niet los.

Smet besliste recent om het viaduct af te breken door de uit de pan rijzende kosten voor een geplande renovatie. Die stegen snel omdat het bouwwerk in veel slechtere staat was dan eerst gedacht.

Nu blijkt dat de rekening voor de afbraak 14,4 miljoen euro zal bedragen. Het verwijderen van het net ontdekte asbest alleen al zal 1 miljoen euro kosten. Verder moet ook de dekplaat voor premetro Diamant verstevigd worden.

De herinrichting van de Reyerslaan zal dan weer 12,8 miljoen euro kosten. De laan wordt voorzien van twee maal twee rijstroken, wat voldoende moet zijn om de huidige verkeersstroom op te vangen.

De totale rekening komt zo op 27,2 miljoen euro. Een pak meer dan de 21 miljoen die in de eerste schattingen naar voor werd geschoven.

Tijdens het debat over het viaduct vrijdag bleek ook dat zowel meerderheid als oppositie de afbraak steunen.

Smet houdt vast aan tunnels voor Meiser
De sloop van het viaduct is voorzien voor de zomer van 2015 en moet in november van dat jaar af zijn. Daarna volgt een voorlopige herinrichting, gevolgd door de definitieve werken. In maart 2018 moet de Reyerslaan klaar zijn, net op het moment dat de werken aan het vlakbij gelegen Meiserplein van start gaan. Daar wordt een nieuwe tram-en autotunnel gebouwd.

Smet hield in het parlement ook vast aan die nieuwe tunnels voor Meiser. Vorige maand nog pleitte Ecolo ervoor om die heraanleg te herbekijken en veel minder plaats voor auto’s te laten. “Maar die tunnels zullen ons net toelaten om een heel ander Meiserplein uit te tekenen”, zei Smet in een reactie. “Meiser moet een plein worden waar mensen elkaar versieren, wat ten slotte het doel is van een plein.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?