Een controle van het CST

Privacystichting stapt naar Grondwettelijk Hof tegen coronapas

© Belga
08/11/2021

De stichting Ministry of Privacy, die zich opwerpt als onafhankelijke privacywaakhond, vecht de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) aan bij het Grondwettelijk Hof. De maatregel is volgens de organisatie niet proportioneel.

Het coronacertificaat werd aanvankelijk ingevoerd om reizen binnen Europa weer mogelijk te maken. Daarna voerde België het CST in voor evenementen, en sinds kort ook voor horecazaken en sport- en fitnessclubs.

"De recente uitbreiding van het CST overtreft echter elke mogelijke afweging van proportionaliteit. Medische gegevens zijn uiterst gevoelig en een beschermd gegeven in de GDPR (Europese privacyregels, red.)," vindt de oprichter van Ministry of Privacy, jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert. "Vanuit privacy-optiek zijn zowel de applicatie als het ruimere ethische aspect bijzonder problematisch. Als privacywaakhond kunnen we dan ook weinig anders dan hier actie tegen te ondernemen."

"Dit zonder enige vorm van protest laten passeren, is de deur wagenwijd openzetten voor onbedoeld en toekomstig misbruik van dergelijke gezondheidspassen"

Matthias Dobbelaere-Welvaert

De stichting verwijst naar een eerder advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit – de voormalige Privacycommissie – over het CST. "Ze sprak van een niet-proportionele maatregel, aangezien er voldoende andere maatregelen beschikbaar zijn, zoals een betere ventilatie (hetgeen vaak nog ontbreekt), afstand houden, mondmaskers en andere, die stuk voor stuk de privacy van de burger beter beschermen," luidt het. "De regering hield amper of geen rekening met dit advies."

"Dit zonder enige vorm van protest laten passeren, is de deur wagenwijd openzetten voor onbedoeld en toekomstig misbruik van dergelijke gezondheidspassen," vindt Dobbelaere-Welvaert. "De regering denkt er momenteel over na om werkgevers toe te laten het CST te scannen. Dit is een levensgevaarlijke oefening voor onze toekomst, en het lijkt erop dat de regering onvoldoende de langetermijngevolgen beseft. Niemand heeft er zaken mee of je een spuitje zet of niet. En dat blijft beter zo."

De organisatie is begonnen met een campagne om donaties te verzamelen om de procedure te betalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni