analyse

Prostitutiebeleid in Noordwijk: ieder op zijn eigen eiland

© Photonews
| Schaarbeek en Sint-Joost werken niet samen bij aanpak prostitutie

De burgemeesters van Sint-Joost en Schaarbeek kaatsten woensdag graag alle verantwoordelijkheid van zich af na de moord op de Nigeriaanse prostituee. Niet op ons grondgebied, klonk het bij allebei. Overleg over een gezamenlijk prostitutiebeleid is er niet tussen de drie gemeenten van de Noordwijk. Een Antwerps Villo Tinto-model lijkt dus nog veraf.

Een jonge prostituee werd in de nacht van maandag op dinsdag vermoord in een straat die deels in Sint-Joost, deels in Schaarbeek ligt. Burgemeesters Emir Kir en Bernard Clerfayt waren er als de kippen bij om de hete aardappel door te spelen. De vrouw werd vermoord in Schaarbeek, liet Kir (PS) van Sint-Joost aan onze redactie weten, en daarmee was voor hem de kous af. Neen, de moord vond plaats in Sint-Joost, riposteerde zijn ambtsgenoot Clerfayt (Défi). Clerfayt en Kir zijn ideologische tegenpolen die elkaar liefst zo veel mogelijk vermijden.

Intussen meldde het Brusselse parket dat de moord inderdaad op het grondgebied van Schaarbeek plaatsvond. Maar de houding van de burgemeesters is tekenend. Een symptoom van een aloude Brusselse ziekte: de idee dat de wereld ophoudt aan de gemeentegrenzen. Voor vele ‘grensoverschrijdende’ issues bestaat geen overkoepelende aanpak.

Prostituees droppen

Zo kunnen Schaarbeek en Sint-Joost – en bij uitbreiding ook Brussel-Stad – er een totaal verschillend prostitutiebeleid op nahouden, zonder onderling overleg. Toen Brussel-Stad in 2013 de sekswerkers uit de Alhambrawijk verbande naar de Koning Albert II-laan, stuurde de politie van Schaarbeek ze prompt terug.

De laan loopt immers ook over Schaarbeeks grondgebied, en Brussel-Stad had de buurgemeente niet geraadpleegd. “Wij hebben al genoeg problemen met prostitutie in de Aarschotstraat", zei Clerfayt toen. "We willen niet dat de prostitutie verschoven wordt naar onze gemeente." Ook Emir Kir kondigde aan de ‘Brusselse prostituees’ telkens te zullen verjagen.

De eigengereide burgemeester van Sint-Joost wil de prostitutie zo snel mogelijk van zijn grondgebied zien verdwijnen. En daarbij overlegt hij niet met zijn buren. Eerder voerde hij een betwist nieuw prostitutiereglement in, dat werd afgeschoten door de Raad van State. “Burgemeester Kir heeft grote problemen met de sekswerkers. Hij wil ons niet ontmoeten of spreken”, zegt een prostituee van belangenvereniging Utsopi aan BRUZZ. “In Schaarbeek daarentegen hebben we om de drie maanden een afspraak.”

'Dit is een gemeentelijke beslissing'

Onder druk van zijn conservatieve achterban kondigde Kir recent zelfs aan dat hij de raamprostitutie verbiedt in drie straten rond een blok huizen achter het Noordstation, waar een nieuwe crèche komt. Vier jaar geleden pleitte hij nog voor een concentratie van de prostitutie in deze zone, maar nu gaat de slinger helemaal de andere kant uit. Een van de drie straten is de Linnéstraat, waar de Nigeriaanse prostituee werd vermoord.

Met Schaarbeek was er geen overleg gepleegd over deze beslissing, erkende de woordvoerster van Kir aan BRUZZ, terwijl twee van de drie geviseerde straten doorlopen in de buurgemeente. "Sowieso is dit een gemeentelijke beslissing, Schaarbeek neemt er zo ook", zei ze.

Maar de kans dat de geviseerde prostituees 30 meter verderop op het Schaarbeekse trottoir zullen gaan staan om klanten te ronselen, is niet denkbeeldig. Met alle gevaren van dien: het is precies daar dat de jonge Nigeriaanse vrouw dinsdag werd neergestoken. Belangenverenigingen en academici pleiten intussen al jaren om een gezamenlijke aanpak van de Brusselse raamprostitutie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?