Protest tegen gesloten centrum voor gezinnen

© Manos Simonedes

Het Platform Kinderen op de vlucht heeft woensdag zijn campagne "Een kind sluit je niet op, punt" kracht bijgezet met het symbolisch kapot slaan van een hangslot-piñata. Op het Vrijheidsplein in Brussel konden kinderen speelgoed bevrijdden uit de piñata.

De kinderen schoven netjes in rij aan om elk om beurt de hangslot-piñata van een stevige mep met een stok te voorzien. Op deze manier protesteert het Platform Kinderen op de vlucht tegen de komst van het gesloten centrum voor gezinnen dat deze zomer open gaat. De piñata is het symbool voor hun vraag om geen kinderen op te sluiten.

"Met deze actie willen wij nogmaals de aandacht trekken van de federale regering", zegt Rob Kaelen van het Platform Kinderen op de vlucht. "Detentie van kinderen mag geen optie zijn. Het wordt tijd dat onze regering zich bewust wordt van de diepgaande negatieve impact van detentie op het welzijn van kinderen."

Onlangs tikte de Raad van Europa staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken opnieuw op de vingers voor zijn plannen om illegale migrantengezinnen met kinderen - als laatste redmiddel - in gesloten wooneenheden onder te brengen. De campagne "Een kind sluit je niet op, punt" pleit voor alternatieven.

"Laten we investeren in deze alternatieven, ze verbeteren en verder uitbouwen. Alles moet gedaan worden om te voorkomen dat kinderen opgesloten worden", stelt Kaelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?