Protestactie gesloten centrum Steenokkerzeel: politie pakt actievoerders op

© Tout Autre Chose via Facebook
| De actievoerders proberen het gesloten centrum in Steenokkerzeel binnen te dringen (archiefbeeld).

Aan het gesloten centrum voor asielzoekers in Steenokkerzeel is de politie bezig de actievoerders op te pakken die daar sinds woensdagvoormiddag een protestactie voerden. Dat meldt de burgemeester van Steenokkerzeel, Kurt Ryon (N-VA). "De actievoerders die op het dak van het centrum geklommen waren, zijn al gearresteerd, de politie pakt nu ook de anderen op."

Verschillende tientallen actievoerders hielden sinds ongeveer 10.00 uur een protestactie aan het gesloten centrum, twee dagen voor een parlementair bezoek aan het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen. Met hun actie wilden ze protesteren tegen de bouw van het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen, naast de luchthaven van Zaventem.

Volgens burgemeester Ryon was een tiental actievoerders over de omheining geklommen en op het dak van het centrum gekropen, waar ze de bewoners zouden opjutten.

"De politie is in groten getale aanwezig en we hebben ook de hulp van de brandweer ingeroepen om die mensen op het dak te kunnen arresteren", zegt de burgemeester. "Die zijn intussen allemaal opgepakt en nu worden ook de andere actievoerders in de boeien geslagen. Nadien zullen we zien of er beschadigingen zijn aangebracht." Volgens de burgemeester verlopen de arrestaties zonder incidenten.

De politie heeft ook een ploeg van de RTBF opgepakt. Volgens politiek journalist Himad Messoudi begonnen agenten iets voor 13 uur mensen te arresteren, en werd de journalisten gevraagd om dat niet te filmen. Toen dat vijf minuten later nog niet was gebeurd, werd het materiaal ingenomen en werden ze meegenomen naar het politiebureau, zo meldt de RTBF zelf. Later in de namiddag werden ze vrijgelaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?