Protest tegen nooddorp Kwartelveld gaat nieuwe fase in met kortgeding

MVDH
© BRUZZ
09/05/2023

Hoewel de bouw van de geplande modulaire woningen op het Kwartelveld in Watermaal-Bosvoorde volop bezig is, is het protest ertegen nog niet gaan liggen. Het geschil kwam maandag opnieuw voor de rechtbank nadat een bewoner namens actiecomité Vrienden van het Kwartelveld een kortgeding had ingesteld voor de stillegging van de werken. De rechter besliste evenwel dat de werken verder kunnen gaan zoals gepland.

Tegen de bouw van vijftien modulaire woningen voor Oekraïense vluchtelingen op het Kwartelveld in Watermaal-Bosvoorde werd al fel geprotesteerd.

Het Kwartelveld bedraagt zo’n drie hectare die voornamelijk uit weides bestaan en is eigendom is van de sociale huisvestingsmaatschappij Le Logis-Floréal. Het burgercomité Vrienden van het Kwartelveld ziet de zone als een cruciale groene plek in hun gemeente die het kost wat kost willen beschermen tegen "de obsessie om alles wat enigszins bebouwbaar is, aan te wenden voor sociale woningen".

Ze wijzen er daarbij ook op dat er meer dan voldoende leegstaande en reeds verharde alternatieven zijn voor sociale woningen, maar verdenken de politieke bewindvoerders ervan het nooddorp door te willen duwen om onder het nieuwe bestemmingplan de deur open te zetten voor verdere en blijvende bebouwing van het Kwartelveld.

Loopje met de wet

Volgens de buurtbewoners nemen de overheid en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) dan ook een loopje met hun wettelijke verplichtingen op de beschermde site. Volgens hen werd een misleidend dossier ingediend om aanspraak te kunnen maken op een zogenaamde "lichte bouwvergunning" om het snel te laten gaan.

De buurtbewoners stapten daarvoor eerder al naar de Raad van State in de hoop de werken te kunnen laten opschorten, maar die oordeelde dat er onvoldoende risico op onherstelbare schade en dus grond tot opschorting was, in afwachting van een besluit ten gronde.was.

De buurtbewoners hopen in ronde twee nu meer succes te hebben. “De actie die nu loopt gaat niet over de wettelijkheid van de bouwvergunning, maar over de vraag of de werken die plaatsvinden al dan niet zijn toegelaten door de bouwvergunnning”, legt buurtbewoner Dirk Cortvriend uit. “Die bouwvergunning is verleend op basis van een bijzondere vereenvoudige procedure die de verplichtingen op overleg en advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen vermijdt. voorziet in lichte werken van minieme omvang."

Het Kwartelveld is echter, zoals de naam al doet vermoeden, een veld en ook nog eens hellend terrein. Daar kunnen niet zomaar containers opgezet worden, het moet eerst verhard worden. Daarom werden een vijftal terrassen uitgegraven en geplaatst, waarop dan betonnen platen op grindkoffers werden geplaatst. Volgens Vrienden van het Kwarteveld gaat dat echter lijnrecht in tegen de procedure van een lichte bouwvergunning die geen graafwerken of funderingen toelaat.

Hersteld

De rechter heeft omtrent het geschil nu beide partijen gehoord. “Wij verwachten in de loop van volgende week een uitspraak”, aldus Cortvriend. “De rechter is er zich goed van bewust dat binnen drie weken alles er al staat en er dus haast moet worden gemaakt."

De kansen van het kortgeding vindt Cortvriend moeilijk in te schatten. “Het is een dubbeltje op zijn kant, maar ik kan u verzekeren dat het verzet van de wijk ongeacht de vordering van de installatie blijvend is, en wij zeer vastberaden zijn.”

Dat op dit moment de terrassen en platen er al liggen met zo’n 80 procent van de containers op, kan volgens Cortvriend nog steeds worden rechtgetrokken. “Als we winnen, kunnen die funderingen worden uitgetrokken en kan het terrein worden hersteld, want de uitgegraven grond is gelukkig bewaard gebleven. Het is wel jammer van de tussentijdse schade en het geld natuurlijk. Gelukkig kunnen de containers straks meteen naar andere beschikbare plekken in Watermaal-Bosvoorde verhuizen. (Grijnzend) Zoals de erg grote, niet-vergunde parking en stelplaats van Villa Miraval, waar Logis Floréal gevestigd is.”

De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij laat in een reactie weten dat de rechter in kortgeding utieindelijk besliste dat de werken die nu plaatsvinden, wel degelijk in overeenstemming zijn met de verleende bouwvergunning, en dus gewoon kunnen verdergaan zoals gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving , kwartelveld , nooddorp , kortgeding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni