PVDA betoogt voor 2.400 nieuwe sociale woningen in Schaarbeek

© KH
| Een vijftigtal actievoerders manifesteerde voor en in het gemeentehuis.

Een vijftigtal PTB*PVDA-aanhangers protesteerden woensdagavond voor meer sociale woningen in Schaarbeek. De gemeente zit met een aandeel van 4,5 procent ver onder het gewestelijke gemiddelde. Burgemeester Clerfayt reageert gepikeerd.

De huren in Schaarbeek stegen de voorbije tien jaar bijna met de helft. PTB*PVDA ziet een link met het kleine aandeel sociale woningen in de gemeenten. Terwijl het gewestelijk gemiddelde 7,3 bedraagt, haalt Schaarbeek slechts 4,5 procent.

De partij voerde daarom actie aan het gemeentehuis van Schaarbeek woensdagavond, voor het begin van de gemeenteraad die over het budget stemt. De radicaal-linkse partij wil dat de gemeente 2.400 extra sociale woningen bouwt.

Het hoge cijfer is volgens PTBB*PVDA realistisch, omdat er enkele belangrijke wijken bijkomen in Schaarbeek. Op de Josaphatsite (vroeger een rangeerstation) en Reyers komen er immers in totaal 4.800 woningen bij. De radicaal-linkse partij wil dat alvast een derde van die woningen sociaal worden.

De manifestanten vragen ook dat de gemeente privépromotoren verplicht om via stedenbouwkundige lasten ook sociale woningen te bouwen.

Daarnaast eisen ze ook dat de bestaande woningen sneller gerenoveerd worden. De slechte staat van een deel van het woningenpark kwam recent nog in het nieuws toen verschillende doden vielen bij een brand in Schaarbeek.

"Ik woon in hetzelfde complex en de lucht zit vol schimmel. Toch moet ik wachten tot 2022 op renovatie", zegt een vrouwelijke actievoerder ter plaatse.

‘Hele gemeentebudget, 20 jaar lang’

Burgemeester Bernard Clerfayt reageerde geïrriteerd op de manifestatie en stuurde nog voor de aanvang ervan een communiqué rond. Daarin legt hij vooral uit dat er sinds zijn aantreden veel woningen gerenoveerd zijn.

2.400 woningen bouwen zou volgens de burgemeester 480 miljoen kosten en zo het hele gemeentebudget opslorpen gedurende 20 jaar. PTB*PVDA reageerde op haar beurt door uit te leggen dat die woningen lang niet allemaal op gemeentebudget moeten gebouwd worden.

Het zit Clerfayt ten slotte dwars dat marxistische partij voor de gemeenteraad komt betogen. “We kunnen geen druk en manifestaties aan het gemeentehuis tolereren tijdens een plenaire zitting van de gemeenteraad. De kwestie van sociale woningen staat ook niet op de agenda van de zitting van vanavond, de PVDA-PTB heeft hierover niets ingediend…”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?