Liesbeth Homans (N-VA), voorzitter Vlaams Parlement

| Liesbeth Homans.

Raad van State geeft Franstaligen in de rand gelijk

© Belga
06/10/2021

De Raad van State heeft het besluit geschrapt van voormalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) over de aanleg van een taalregister in de faciliteitengemeenten. Dat meldt La Libre Belgique woensdag.

Het besluit is een van de vele saga's in het dispuut over de toepassing van de taalregels tussen de Vlaamse overheid en de burgemeesters van een aantal faciliteitengemeenten in het Brusselse. Vlaanderen vindt dat de inwoners van die gemeenten telkens opnieuw een aanvraag moeten indienen indien ze administratieve documenten in het Frans willen krijgen. Volgens de Franstalige burgemeesters klopt dat niet en moet zo'n aanvraag maar één keer gebeuren en geldt die nadien voor altijd.

In 2014 had de Raad van State geen van beide partijen gelijk gegeven. Hij koos voor een middenweg door een redelijke termijn van vier jaar op te leggen waarna de Franstalige inwoners opnieuw de documenten in hun moedertaal moeten aanvragen.

Taalkeuze in register opnemen

In een arrest van 22 september 2021 bevestigt de Raad van State dat standpunt en roept het orgaan de Vlaamse regering tussen de lijnen op zich aan de rechtspraak te houden, en niet langer te steunen op de omzendbrieven Peeters en Keulen, die van voor het arrest uit 2014 dateren. De Raad van State bevestigt ook dat de gemeenten de taalkeuze van de inwoners in een register mogen opnemen.

Huidig minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) "neemt kennis van de tekst en zal er met de collega's binnen de Vlaamse regering over praten", reageert zijn kabinet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni