| Jozsef Szajer, Europarlementslid en stichtend lid van Fidesz van de Hongaarse premier Orban, bleek aanwezig op een 'seksfeestje met schaars geklede mannen'.

RainBowHouse na seksfeestje: 'Vooral bezorgd over dramatische outing van deze man'

EDF, NAC
© BRUZZ
02/12/2020

Dat Jozsef Szajer, lid van de erg conservatieve Fideszpartij aanwezig bleek op een seksfeestje in Brussel met ‘schaars geklede mannen’, hoeft niet te verbazen. "Er zitten wel meer leden uit de lgbt-gemeenschap in conservatieve partijen", aldus Rachael Moore van het RainbowHouse Brussel. Ze toont zich bezorgd over de dramatische outing van het parlementslid.

Het “seksfeestje met schaars geklede mannen” van vorige vrijdag in Brussel beroert de gemoederen. Zeker omdat nadien duidelijk werd dat Europarlementariër Jozsef Szajer, vooraanstaand lid van de erg conservatieve beleidspartij Fidesz van Hongaars premier Viktor Orban, daarop aanwezig was. Fidesz stelt zich steeds harder op tegenover de lgbt-gemeenschap in Hongarije en perkt hun rechten verder in. Dat net een belangrijke vertrouweling van Orban aanwezig was op een seksfeestje met andere mannen zou ook de reden zijn waarom Szajer zondag verrassend ontslag nam uit het Europees Parlement.

Dimitri De Vreeze, voorzitter van de Belgium Bear pride en actief binnen de lgbt-gemeenschap, hoopt dat dit ook positieve gevolgen kan hebben voor de lgbt-gemeenschap. “Dit toont dat Fidesz-partijleden zelf niet achter hun anti-lgbt-programma staan.” “Hiermee keert het anti-lgbtbeleid van Fidesz als een boemerang terug in hun gezicht”, reageert De Vreeze. “Ze hebben hiermee in hun eigen voet geschoten. Daarom ben ik misschien ergens blij dat dit gebeurd is: dit toont dat Fideszpartijleden zelf niet toepassen wat ze uitdragen. De christelijke waarden die ze verdedigen, komen niet overeen met de realiteit en zijn niet haalbaar. Een erg hypocriete houding. Ze kunnen hun programma beter in de vuilbak gooien, want ze volgen het zelf niet.” De Vreeze erkent wel dat zijn reactie persoonlijk is. “Ik voel me door hun anti-lgtb-acties erg in de hoek gedrumd, dus ik beschouw dit als een geluk bij een ongeluk. Helaas is al vaker gebleken dat de ergste anti-homo zelf homo is.”

'Dit toont dat Fidesz-partijleden zelf niet toepassen wat ze uitdragen.'

Dimitri De Vreeze, voorzitter Belgium Bear Pride en actief binnen de lgbt-gemeenschap

Dramatische outing

“Het is nog te vroeg om te zeggen of deze gebeurtenis het anti-lgtb-beleid van Fidesz ondermijnt”, nuanceert Rachael Moore, voorzitter van het RainbowHouse in Brussel. Haar zorg gaat nu vooral uit naar het welzijn van Szajer. “Hij gaat zich vooral moeten verantwoorden tegenover zichzelf. Hij leeft een dubbel leven en wordt nu geout op een heel erg drastische manier. Ik hoop dat hij ergens steun vindt, want dit kan zwaar aankomen. Hij is omringd door mensen die heel erg geloven in de anti-lgbt-retoriek, waardoor ik me wel zorgen maak over de impact hiervan. Mij gaat het vooral om de mentale en fysieke gezondheid van die man.”

Dat iemand zich erg kant tegen de lgbt-gemeenschap en tegelijk zélf tot de gemeenschap behoort, is weinig verrassend, aldus Moore. “ In heel wat conservatieve partijen zitten lgtb’ers, dat is overal zo. Die houding is erg tegenstrijdig maar weerspiegelt vaak de innerlijke strijd die die mensen voeren.”

Moore hekelt wel het feit dat de lgbt-gemeenschap hierop zou moeten reageren. ‘Waarom zou onze gemeenschap zich moeten verantwoorden voor een seksfeestje waarbij mannen aanwezig waren?’, aldus Moore. “Dat zou bij een seksfeestje onder hetero’s niet gevraagd worden. Enkel de aanwezige personen die de coronamaatregelen niet gevolgd hebben, moeten zich vragen stellen. Trouwens, als er één gemeenschap is die weet hoe te leven met een pandemie, dan is het wel onze gemeenschap. Gisteren was het overigens nog wereldaidsdag.”

'Ik maak me zorgen om de mentale en fysieke gezondheid van deze man na zo'n dramatische outing'

Rachael Moore, coördinator RainBowHouse Brussel

Rachael Moore 2 BRUZZ ACTUA 1662

Ook De Vreeze vindt het moeilijk dat horecazaken binnen de lgbt-gemeenschap hierdoor in een slechter daglicht geplaatst dreigen te worden. “Ik heb uit goede bron vernomen dat bareigenaars zelfs al gecontacteerd zijn door Hongaarse journalisten. Je hoort ook wel kritiek op het homomilieu. Maar alle homobars zijn gesloten. Mijn partner heeft zelf een cruising bar en die is al sinds maart gesloten. Enkel in oktober was die even open voor drankjes op het terras buiten, maar daarna moest ze opnieuw dicht.”

“De organisator van dit feest was zwaar in overtreding en weerspiegelt de gemeenschap helemaal niet", aldus De Vreeze nog. "Er is geen verschil tussen de nood aan seksueel contact bij hetero’s of holebi’s. Er is geen enkele reden om nu seksfeestjes te organiseren in groep."

Ook Sensoa noemt zulke feesten ten tijde van corona laakbaar en het politie-optreden terecht. “Hiermee is een onderbelicht aspect van de Brusselse gay scene aan de oppervlakte gekomen”, reageert Mark Sergeant van Sensoa. “Sensoa weet al enkele jaren dat er private seksfeesten ingericht worden, via mobiele apps, met groepsseks onder homomannen, en niet alleen in Brussel. We zoeken naar een goede aanpak om preventie op maat van deze doelgroep te ontwikkelen.” Omwille van corona roept Sensoa op zijn website Allesoverseks.be op dergelijke feesten niet te bezoeken of in te richten.

Rachael Moore, coördinator Rainbowhouse Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , holebi , corona , holebi-rechten , horeca

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni