'Rapport over straling van Leefmilieu Brussel niet wetenschappelijk'

KVDP
© BRUZZ
16/03/2018

In januari 2018 publiceerde Leefmilieu Brussel een rapport over de impact van straling. "Dat rapport heeft een gebrek aan wetenschappelijkheid", reageert het burgerinitiatief Ondes nu. "En de regering gaat op basis daarvan beslissingen nemen?"

Op vraag van Leefmilieu Brussel heeft een expertencomité de impact van de stralingsnormen bestudeerd. Het rapport daarvan verscheen in januari dit jaar. “De stralingsordonnantie lijkt een goed compromis te bieden tussen een minimale impact op de volksgezondheid, een goede service in digitale tijden en een eerlijke economische exploitatie door de telecomoperatoren”, klonk de conclusie toen in het rapport van 34 pagina’s.

Maar burgerinitiatief Ondes, dat verschillende wijkcomités groepeert, is kritisch in een analyse van het rapport. Die staat nu in een verslag dat twaalf bladzijden meer telt dan het originele rapport van Leefmilieu Brussel. En de conclusie? “Er is een gebrek aan wetenschappelijkheid”, zegt Charles Six van Ondes. “Als de Brusselse regering beslissingen gaat nemen op basis van dat rapport, is ze niet goed geïnformeerd.”

“Straling is een probleem voor de gezondheid”, gaat Six verder, “en wij stellen ons daar vragen bij.” Ondertussen staat de Brusselse regering steeds meer onder druk, onder andere door technologiefederatie Agoria, om 5G tegen 2020 naar Brussel te brengen. “Gaan we economische belangen verdedigen in het nadeel van de gezondheid van de burgers?”, vraag Six zich af.

Ondes wil dat de stralingsnormen verstrengd worden. “Dit zou de technologische innovatie versterken en duurzamer maken”, klinkt het. Charles Six hoopt dat de Brusselse politici “beseffen dat het rapport van Leefmilieu Brussel onvolledig is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , 5g , straling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni