1855 Justitiepaleis 20 bewerkt print

Recordachterstand bij rechtbank: advocaat ontvangt brief dat hij in 2040 mag komen pleiten

© BRUZZ
12/12/2023

"We kunnen niet beloven dat uw zaak kan voorkomen voor april 2040," schreef het hof van beroep in oktober aan Pierre-Philippe Hendrickx over een fiscaal geschil. De advocaat viel bijna van zijn stoel. "Dit is onaanvaardbaar."

Dat de gerechterlijke achterstand in Brussel zorgwekkend is, weten we al langer. Termijnen van zeventien jaar blijven evenwel uitzonderlijk. "Ik viel van mijn stoel," aldus Hendrickx. "Zelfs nadat ik het had nagekeken, kon ik het niet geloven."

Niet toevallig betreft de zaak een fiscale betwisting. "Het gaat om erg complexe materie, waarbij bovendien verschillende partijen samen moeten komen”, aldus Hendrickx. "Toch is dit onaanvaardbaar. 2040 is een inschatting, maar zelfs als de zaak uiteindelijk binnen acht jaar behandeld kan worden, is dat nog altijd veel te lang. Het leven van zelfstandigen wordt verwoest en bedrijven gaan failliet omdat onrechtmatige belastingen niet binnen een redelijke termijn kunnen worden betwist. Dit is een aantasting van de rechtsstaat."

Lees verder onder de afbeelding.

197b85ef-briefgerechterlijkeachterstand.jpg

Audit

In een audit van het hof van beroep van Brussel vorig jaar door de Hoge Raad voor de Justitie klonk het dat "de gerechtelijke achterstand intussen al minstens twee decennia aansleept." Daarbij wordt onder meer gewezen op een gebrek aan magistraten en griffiers en de verschillende omvangrijke en complexe zaken die het hof moet behandelen.

"Deze ongelofelijke achterstand is het gevolg van jarenlang wegkijken," aldus Hendrickx. "Al in 2010 waren er verhalen van zaken die pas jaren later konden voorkomen. Een doortastend optreden is nodig, want we gaan er niet komen met enkele magistraten meer. Bovendien moet je die vacatures dan nog ingevuld krijgen: nieuwe magistraten krijgen nu al een zenuwinzinking als ze de stapels dossiers zien die ze moeten verwerken."

"Ik zoek alvast een jonge stagiair om deze zaak in 2040 te bepleiten, want zelf zal ik het op mijn 77ste niet meer doen"

Pierre-Philippe Hendrickx, advocaat

Wat ook niet helpt, is dat alle beroepen in belastingzaken opschortend werken. Dat betekent dat een voorlopige uitvoering niet mogelijk is na een gunstige uitspraak in eerste aanleg, terwijl de zaken ondertussen blijven aanslepen. Volgens Hendrickx zou het een goed idee zijn om de overheid een duwtje te geven. "Laat de aan de staat verschuldigde rente in belastingbetwistingen wegvallen als er binnen zes maanden geen uitspraak volgt. Ik wed dat de achterstand in fiscale zaken snel zou zijn weggewerkt."

In de tussentijd zegt de advocaat alvast een jonge stagiair te zoeken die de eerder genoemde fiscale zaak in 2040 kan gaan bepleiten, want zelf zal hij dat op zijn 77ste waarschijnlijk niet meer doen. "De rechter die de zaak zal bepleiten, is vandaag misschien nog niet eens begonnen aan een rechtenstudie," klinkt het zuchtend. "Ik wens hem succes met de geschiedkundige oefening die het tegen dan zal worden om de relevante fiscale bepalingen te vinden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni