| De skaters krijgen een parkoers dat slalomt tussen de bomen.

Recypark in Anderlecht krijgt groene skatezone

Tim De Neve
© BRUZZ
07/05/2020

Aan het kanaal in Anderlecht komt een gloednieuw gewestelijk containerpark met een skatezone in het groen. Een Finse landschapsarchitect gespecialiseerd in skateparken tekende het winnende ontwerp.

Aan de Demetskaai moet een zogenaamd Recypark komen, een nieuw gewestelijk containerpark. Net Brussel ging daarvoor al in zee met architectenbureau 51n4e. Het idee is om de banale functie van sorteerplek voor afval te overstijgen met kwalitatieve architectuur én de integratie van een nieuwe openbare ruimte.

Die ruimte valt uiteen in twee zones. Een groene ruimte van 500 vierkante meter, en een skatepark. “De unieke geografische ligging in een stedelijke omgeving, buiten de woongebieden, maakt de locatie bijzonder geschikt voor een skatepark”, klinkt het bij bouwmeester Kristiaan Borret. Ook BMX'ers en rolschaatsers kunnen er zich uitleven.

Net Brussel lanceerde vorig jaar een oproep voor ontwerpteams om de openbare ruimte van het toekomstige Recypark concreet uit te werken, in samenwerking met architectenbureau 51n4e. Als winnaar kwam de Finse landschapsarchitect Janne Saario uit de bus. Die ontwierp eerder al skateparken in Helsinki, Rotterdam en Gijon.

20200507_SKATEPARK_ANDERLECHT_PLATFORM

| Het street platform komt onder de hal en vertrekt vanuit de openbare ruimte om de gebruikers aan te trekken naar de site.

Het Finse team laat groene ruimte en het skatepark in elkaar overvloeien. Water neemt een centrale rol in het project in. De snake run slalomt als een rivier tussen bomen en grasvelden. Het parcours loopt vanaf het hoogste punt van de hellende site naar het kanaal.

Het regenwater wordt ook opgevangen vanaf het dak van de grote hal en infiltreert verderop in de regentuinen die zijn aangelegd in de groene ruimte, waardoor het beeld van een stadsrivier nog meer wordt opgeroepen.

Overdekt hindernissenplatform

Behalve de snake run bevat het skatepark ook een vlak street platform. Dat bevindt zich onder de hal en bevat een reeks knikken en hindernissen in de vorm van stedelijke elementen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan betonnen jerseys die overal in het Brusselse straatbeeld opduiken.

Landschapsarchitect Janne Saario zet ook in op recyclage. Door koolstofarm beton te gebruiken, vermindert de impact op het milieu.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , skatepark , recyclagepark , 51N4E , Janne Saario

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni