Regering vindt geen consensus over plafonnering van indexering Brusselse huurprijzen

© Photonews
| Nawal Ben Hamou

De Brusselse regering is het niet eens geraakt over een plafonnering van de indexering van de huurprijzen tot 2 procent. Dat is uit verschillende bronnen vernomen na afloop van de ministerraad. Défi zag het voorstel van staatssecretaris van Huisvesting Nawal Ben Hamou niet zitten.

Brussels fractieleider van Défi, Emmanuel De Bock, had drie weken geleden verklaard dat dergelijk voorstel geen zin had als er ook geen gelijkaardige maatregelen zouden zijn voor de verhuurders via de heffingen en de onroerende voorheffing. De plafonnering van de indexering zou volgens hem de huurders kwetsbaarder maken omdat de verhuurders nog enkel huurcontracten met een jaarlijkse aanpassing van de huurprijs zouden willen afsluiten.

Na twee weken discussie op basis van het juridisch advies dat Ben Hamou (PS) gevraagd had, verzette Défi-minister Bernard Clerfayt zich, verwijzend naar het standpunt van zijn fractieleider.

Twee procent

Nawal Ben Hamou wilde de indexering van de huurprijzen tot 2 procent beperken om de impact van de hoge energieprijzen voor de gezinnen op te vangen. "De indexering van de huurprijzen overschrijdt dit jaar 6 procent. Gecombineerd met de hoge energiefactuur, komen de Brusselse huurders in de problemen."

"In deze uitzonderlijke context heb ik een voorstel neergelegd om de indexering van de huurprijzen te beperken. Dat voorstel was moduleerbaar, in duur en omvang, en er werden verschillende doelgroepen en berekeningswijzen voorgesteld", aldus de staatssecretaris, die betreurde dat de regering geen consensus gevonden heeft.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?