Registratie asielaanvragen bij DVZ verloopt moeizaam door coronamaatregelen

© Photonews

De registratie van asielaanvragen bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) loopt achterstand op als gevolg van de coronamaatregelen. Asielzoekers moeten online een aanvraag indienen voordat ze zich kunnen laten registreren, maar slechts een op drie heeft zich al kunnen aanbieden aan het Klein Kasteeltje. Dat meldt VRT vrijdag en de informatie wordt bevestigd door DVZ.

Als gevolg van de coronacrisis heeft de Dienst Vreemdelingen zijn werkwijze moeten aanpassen. Er worden enkel nog asielaanvragen op afspraak geregistreerd. Daarvoor werd een onlineformulier ontwikkeld. Op die manier moet worden voorkomen dat er grote groepen mensen zouden verzamelen in en rond het Klein Kasteeltje in Brussel.

Volgens DVZ werd het onlineformulier vorige maand in totaal 1.091 keer ingevuld. Daar zaten ook dubbels bij, waardoor er uiteindelijk nog sprake is van 879 effectieve aanvragen. Maar omdat niet iedereen tegelijk in het Klein Kasteeltje kan worden ontvangen, werden nog maar 350 uitnodigingen verstuurd, waarvan 270 mensen zijn opgedaagd.

"Het systeem van de onlineregistratie werkt op zich wel, maar de regels van afstand houden gelden natuurlijk ook bij ons", legt Geert De Vulder van DVZ uit. Dat maakt het volgens hem moeilijk om meer mensen te ontvangen. "De infrastructuur van het Klein Kasteeltje is nu eenmaal wat het is."

Asielzoekers hebben pas recht op opvang wanneer ze zich hebben laten registreren. De Vulder erkent het probleem, maar plaatst ook enkele kanttekeningen bij de achterstand van DVZ. Zo wijst hij erop dat Belgiƫ zijn grenzen gesloten heeft.

"Veel mensen bevonden zich waarschijnlijk al langer op ons grondgebied", zegt hij. "Een deel van de aanvragen was ook afkomstig van mensen die al in procedure waren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?