Regularisatiebeweging sans papiers krijgt Europese burgerschapsprijs

JP
© BRUZZ
13/07/2021

De Union des Sans Papiers pour la Regularisation heeft dinsdag de European Civic Pride in ontvangst genomen. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opmerkelijke burgerinitiatieven in Europa en vergroot hun zichtbaarheid op Europees niveau. Het was Europarlementariër Pietro Bartolo die de prijs overhandigde.

Het European Civic Forum heeft bekendgemaakt dat het de 'Union des Sans Papiers pour la Regularisation' (USPR) heeft onderscheiden met de Civic Pride Award. Die prijs bekroont jaarlijks verschillende opmerkelijke burgerinitiatieven in Europa en wil hun zichtbaarheid vergroten op Europees niveau.

USPR is een van de 6 winnaars voor 2021. Andere laureaten zijn onder andere de ‘Civilisation Coalition in Hongarije’ voor hun werk tegen de wet op de buitenlandse financiering van NGO's in 2017. Ook het Franse ‘Observatoire des pratiques policières’ kreeg een prijs voor hun acties.

“Het European Civic Forum steunt de USPR in de strijd voor duidelijke criteria voor regularisatie en voor de oprichting van een commissie die de regularisatieaanvragen behandelt, rekening houdend met hun precairere situatie en kwetsbaarheid tijdens de COVID-19-pandemie,” klinkt het in een persbericht.

Pietro Bartolo (links) met woordvoerder Ahmed (midden).

| Pietro Bartolo (links) met woordvoerder Ahmed (midden) tijdens het persmoment.

“Het is van essentieel belang dat een strijd zoals die van de USPR niet alleen wordt belicht, maar ook hoorbaar wordt gemaakt voor de Europese besluitvormers. Het geval van migranten zonder papieren in België is niet uniek; in heel Europa bevinden zich mensen in dezelfde situatie. De prijs staat daarom symbool voor alle mensen in dezelfde positie die opkomen voor mensenrechten," gaat het verder.

Het European Civic Forum verenigt meer dan honderd verenigingen en ngo's die opkomen voor democratie, solidariteit en gelijkheid uit 27 landen in Europa. Europarlementariër en gynaecoloog Pietro Bartolo staat bekend als de 'dokter van de migranten'. Op het eiland Lampedusa heeft hij meer dan 300.000 migranten en vluchtelingen behandeld.

In mei 2019 werd Bartolo verkozen tot lid van het Europees Parlement. Hij zit in de fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) en is vicevoorzitter van de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken.

Het European Civic Forum is van plan de Union des Sans Papiers pour la Regularisation (USPR) in begin volgend jaar in het Europees Parlement uit te nodigen vanwege hun 'buitengewone mobilisatie voor de erkenning van de rechten van migranten zonder papieren'.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni