Relletje rond Vlaamse biotechkaart

© brusselnieuws.be
29/06/2011
In Washington DC is het tot een incident gekomen tussen Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Brussels minister van Economie Benoît Cerexhe (CDH). Aanleiding was alweer een kaart, deze keer met Vlaamse biotechnologiebedrijven. Brussel wordt er als onderdeel van Vlaanderen afgebeeld.

Het incident deed zich voor tijdens de opening van het Belgisch paviljoen voor biotechnologie op de Bio International Convention in de Amerikaanse hoofdstad. De Brusselse delegatie onder leiding van Brussels minister Benoît Cerexhe krijgt tot haar verbazing een kaart van de Vlaamse biotechnologiebedrijven voor ogen, met de Vlaams-Brusselse bedrijven op de kaart ingekleurd in Vlaanderen. Dat schrijft Le Soir.

Niet zozeer dat territoriale problematiek irriteert de Brusselse delegatie, wel dat de Vlaams-Brusselse bedrijven door Vlaanderen worden voorgesteld als Vlaamse bedrijven. Benoit Cerexhe vroeg verbolgen "dat het Brusselse Gewest wordt gerespecteerd. Deze permanente annexaties van Brussel irriteren mij ten zeerste. Dit choqueert me, maar het bewijst hoezeer Vlaanderen nood heeft aan Brussel als economische long."

Regeringsleiders
Kris Peeters repliceerde dat de biotechnologie een universitaire aangelegenheid is en dat het onderwijs een gemeenschapsaangelegenheid is, en dat er dus niets mis is met de kaart. Maar Cerexhe is niet overtuigd: "We hebben het hier over economische zaken, en economie is een gewestaangelegenheid."

Tijdens de missie - onde leiding van het prinsenpaar - was er eerder al kregelig gereageerd door de Franstalige politici op de aankondiging van Kris Peeters dat hij voortaan rechtstreeks diplomatieke contacten zou onderhouden met buitenlandse regeringsleiders, zonder te passeren via de (federale) minister van Buitenlandse Zaken.

'Foute' kaarten

TF1 wisselde Vlaanderen en Wallonië om, de NOS lijfde West-Vlaanderen bij Wallonië in, Tourisme Wallonie voerde de corridor in. Het lijstje met foute of op zijn minst betwiste kaarten neemt stilaan indrukwekkende proporties aan. Hoog tijd voor een overzicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , 'Foute' kaarten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni