Relschoppers riskeren tot tien jaar celstraf voor toegebrachte schade

© Euro Kassita

Eenmaal de vechtersbazen en plunderaars die zaterdagavond zwaar huishielden rond de Beurs geïdentificeerd zijn, gaat het parket hen zeker vervolgen. Zij riskeren zware straffen, die overeenkomt met de schade die ze toegebracht hebben.  

De Brusselse politie gaat er vanuit dat ze heel wat van de onruststokers van zaterdagnacht aan de Beurs zal kunnen identificeren. Honderden mails met beeldmateriaal zijn inmiddels al binnengelopen.

Voor de vernieling van handelszaken kunnen de daders vijf tot tien jaar celstraf krijgen, meldt La DH. Ook een mogelijkheid is een werkstraf, die tussen de 46 en 300 uur kan duren. Als het beschadigde pand bewoond is, zoals zaterdag het geval was bij een aantal van de handelszaken, zijn de straffen nog zwaarder.

Voor het slopen van straatinrichting zoals verkeersborden lopen de straffen uiteen van één tot vijf jaar, en de boetes van 100 tot 1.000 euro. Als de feiten in groep worden gepleegd, met geweld, lopen de straffen op naar vijf tot tien jaar cel en maximaal 5.000 euro.

Voor het in brand steken van auto’s riskeren de vandalen van acht dagen tot drie jaar cel en 26 tot 500 euro boete.

Strafblad speelt mee
Niet elke jonge man die te zien is op de beelden zal daarom automatisch vervolgd worden. De uitgedeelde straffen zullen ook afhangen van het strafblad van de dader in kwestie.

Bij de uit de hand gelopen nationale betoging van 6 november 2014 is het merendeel van de betrokken dokwerkers bijvoorbeeld veroordeeld tot werkstraffen.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?