| De werken aan de Elsense brug in de Kroonlaan en over de Graystraat starten op 5 augustus, na meer dan een jaar stillgelegen te hebben.

Renovatiewerken beschermde brug over Graystraat herbegonnen

LEB
© BRUZZ
29/07/2019

Al meer dan een jaar ligt de werf aan de brug op de Kroonlaan stil. Omdat de brug beschermd erfgoed is, was een stedenbouwkundige vergunning nodig om de werken voort te zetten. Nu die vergunning er is, kunnen de werken herstarten op 5 augustus.

De werkzaamheden aan de brug op de Kroonlaan in Elsene worden op 5 augustus hervat, na meer dan een jaar stil te liggen. Dat meldt La DH. De brug bleek na een grondige inspectie eind 2017 onveilig te zijn, maar omdat ze beschermd is, moesten de renovatiewerken wachten op een stedenbouwkundige vergunning. Die is er nu.

“Toen de brug onveilig verklaard werd, hebben we in afwachting van de bouwvergunning netten opgehangen om de veiligheid van mensen te garanderen,” zegt woordvoerster Inge Paemen van Brussel Mobiliteit aan BRUZZ. “Nu de vereiste studies gebeurd zijn en de vergunning er is, kunnen de werken beginnen."

Twee fasen

“De werken gebeuren in twee fasen,” zegt Paemen. “Op 5 augustus beginnen de werken in de Graystraat, de straat onder de brug. Bij het opbouwen en afbreken van de stellingen zal de Graystraat telkens twee dagen ontoegankelijk zijn voor weggebruikers. Tijdens de renovatiewerken tot ongeveer eind september zelf zal de weg open zijn.”

“Op 23 september gaan we over op de bovenkant van de brug, op de Kroonlaan. Eerst gaan we de reling terugplaatsen. Daarna breken we de stoep open om de waterdichting te kunnen vernieuwen. Tot midden oktober in de rijrichting Brussel, en daarna in de rijrichting Etterbeek. De werken zouden midden november af moeten zijn.”

Gebruikers van de Kroonlaan hebben al sinds eind 2017 te maken met een wegversmalling. Dat is vooral onveilig voor de busreizigers, voetgangers en fietsers op de Kroonlaan. Vooral omdat de reling aan één kant ontbrak, het fietspad verwijderd is en er betonblokken op de weg zijn geplaatst die de doorgang inperken.

Paemen benadrukt dat er gewaakt zal worden over de veiligheid. “Er zullen onder andere verkeerslichten geïnstalleerd worden om een veilige doorgang te garanderen.”

Lage balustrade

De brug kwam eerder deze maand al ter sprake nadat Elsens gemeenteraadslid Solange Pitroipa (Défi) de onveiligheid van de lage reling aanklaagde. Wanhopige mensen hebben al vaak gesprongen van de brug om een einde te maken aan hun leven.

"Die balustrade verhogen kan niet zomaar”, voegt Paemen toe. “Als we die werken hadden willen combineren met het herstellen van de brug, hadden we een nieuwe aanvraag moeten indienen. En dan hadden we nog eens extra lang moeten wachten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Renovatiewerken , brug , Kroonlaan , Graystraat , Brussel Mobiliteit , beschermd erfgoed

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni