Elsens gemeenteraadslid wil meer veiligheid aan brug over Graystraat

© BRUZZ
12/07/2019

Solange Pitroipa (MR) wil dat de brug van de Kroonlaan over de Graystraat veiliger wordt gemaakt, zodat mensen er niet meer naar beneden kunnen vallen. Burgemeester Doulkeridis zoekt naar oplossingen, maar geeft aan dat het Gewest bevoegd is.

Pitroipa klaagt de onveiligheid van de brug van de Kroonlaan, achttien meter boven de Graystraat, al langer aan. Volgens haar is de brugleuning er te laag, waardoor men er naar beneden kan vallen. Het gemeenteraadslid wil de brugleuning verhogen, maar dat kan niet.

De brug uit 1880, ontworpen door Victor Besme, is beschermd, waardoor er geen architecturale elementen aan het bouwwerk kunnen worden toegevoegd. Toch gaat Pitroipa de onveilige situatie aanklagen op de volgende gemeenteraad in september. Dat schrijft RTBF.

Netten

Burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis laat weten dat hij op zoek is naar oplossingen, maar geeft aan dat niet de gemeente, maar het Gewest bevoegd is voor de brug. De gemeente denkt aan het plaatsen van netten onder de brug als mogelijke piste.

Daarvoor moet Elsene eerst nog een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning indienen en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen moet een positief advies geven.

Renovatiewerkzaamheden

De brug is overigens al sinds 2017 deels afgesloten vanwege renovatiewerkzaamheden. Na een grondige inspectie van alle Brusselse bruggen werd de brug van de Kroonlaan immers als potentieel gevaarlijk gecatalogeerd. Eind 2017 volgde daarom een “dringende ingreep om de onderdoorgang in de Graystraat te beveiligen”, aldus minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) eerder dit jaar aan BRUZZ.

De werkzaamheden liggen echter al stil sinds maart 2018. “Omdat de brug erfgoed is, was een stedenbouwkundige vergunning nodig en dat vereiste een aanvullend onderzoek”, aldus Smet nog. De studie gebeurde in het voorjaar van 2018. Vervolgens werd een vergunningsdossier voorbereid. De aanvraag is in december 2018 ingediend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, brug, Kroonlaan, Graystraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni