| De brug van de Kroonlaan, gezien vanaf de Graystraat.

Renovatie beschermde brug ligt al jaar stil

LV
© BRUZZ
01/04/2019

Eind 2017 begonnen werkzaamheden aan de brug van de Kroonlaan over de Graystraat in Elsene. Ondertussen ligt de werf echter al een jaar stil. Minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) verwijst naar de zware procedures. De brug is immers beschermd erfgoed.

Gebruikers van de Kroonlaan hebben al sinds eind 2017 te maken met een wegversmalling ter hoogte van de brug over de Graystraat. Dat is vooral nadelig voor de busreizigers, voetgangers en fietsers op de Kroonlaan.

De situatie werd eerder dit jaar aangekaart door schepen in Elsene parlementslid Caroline Désir (PS). “De busstrook en het fietspad zijn verwijderd en er zijn betonblokken op de weg geplaatst die de doorgang beperken”, klonk het in de commissie Infrastructuur. “De doorgang is zowel voor voetgangers als voor fietsers zeer complex geworden. Bus 95 zit nu ook vast in het verkeer, terwijl de Kroonlaan tijdens de spits sowieso al verzadigd was.”

'Dringende ingreep'

De opstelling heeft alles te maken met herstellingswerken aan de brug. Na een grondige inspectie van alle Brusselse bruggen werd die immers als potentieel gevaarlijk gecatalogeerd. Eind 2017 volgde daarom een “dringende ingreep om de onderdoorgang in de Graystraat te beveiligen”, aldus minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A).

Maar de werf sleept al heel lang aan en vertoonde amper nog enige activiteit sinds maart… 2018. “Omdat de brug erfgoed is, was een stedenbouwkundige vergunning nodig en dat vereiste een aanvullend onderzoek”, aldus Smet. De studie gebeurde in het voorjaar van 2018. Vervolgens werd een vergunningsdossier voorbereid. De aanvraag is in december 2018 ingediend. Nadien is het nu wachten op het advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.

Brussel Mobiliteit, de verantwoordelijke dienst van het Gewest, heeft de werf ondertussen wel beter beveiligd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Stedenbouw, Graystraat, Kroonlaan, Pascal Smet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni