Roemeense bouwvakkers van Navo-kwartier nooit betaald

© Saskia Vanderstichele
| Het hoofdkwartier van de NAVO in Evere sinds 2017.

Een veertigtal Roemeense bouwvakkers dat vier maanden lang hielp bij de bouw van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Evere, is voor hun werk nooit betaald. Een intussen failliet Belgisch bouwbedrijf bedotte een Roemeense onderaannemer, die zo 550.000 euro in rook zag opgaan.

Dat schrijft de RTBF vrijdag.

Aan het nieuwe hoofdkwartier van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie werd zeven jaar gewerkt. Het totale prijskaartje: 1,2 miljard euro. Op de werf werkten verschillende onderaannemers. De Belgische staat vertrouwde de bouwwerken in opdracht van de NAVO toe aan het bedrijvenconsortium BAM Alliance 3.

MTB Slovenië of België?

"En deze groep bedrijven heeft op zijn beurt de werf in verschillende delen opgesplitst", zegt Jehan de Lannoy, de advocaat van het Roemeense onderaannemersbedrijf. Voor een deel van de ijzeren structuren en het beton sloot BAM Alliance een overeenkomst met het Sloveense bedrijf MTB. En daar liep een en ander mis.

Op het moment dat de contracten gefinaliseerd werden, kwam met MTB België een nieuwe medecontractant op de proppen. "Dat bedrijf bood geen garanties en had slechts een kapitaal van 18.000 euro", aldus meester de Lannoy. MTB België besteedt de werken op zijn beurt uit aan een Roemeense onderaannemer, die claimt nooit betaald te zijn.

Nog twee slachtoffers

Roemeense bouwvakkers hadden volgens de advocaat vier maanden gebouwd aan het Navo-hoofdkwartier, tot MTB België het contract wegens slecht vakmanschap opzegde. "MTB dwong de arbeiders naar de rechter te stappen, goed wetende dat de slopende procedure hen zou afschrikken", zegt meester de Lannoy.

Volgens de advocaat bevinden minstens twee andere bedrijven zich in een gelijkaaridge situatie. "Met dezelfde gevolgen: veel vertragingen en onbetaalde lonen."

Tot 600.000 euro

Jehan de Lannoy haalde recent zijn eerste slag thuis. Het hof van beroep oordeelde dat BAM nooit een contract had mogen geven aan MTB België, aangezien het MTB Slovenië was die de openbare aanbesteding had gewonnen. Hoewel het hof de fout erkende, is het nog niet zeker dat de bouwvakkers betaald zullen worden.

Daarvoor moet bewezen worden dat BAM verantwoordelijk was voor de daden van MTB Belgium, dat intussen failliet ging en het geld dus niet kan betalen. Het gaat om 450.000 euro plus interesten, samen goed voor 550.000 tot 600.000 euro. In december zal het Brusselse hof van beroep naar verwachting een tweede beslissing nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?