Rush op brandhout in Brussel: 'De vraag is verdrievoudigd'

Nathalie Dirix
21/09/2022

Brusselse houthandelaars zien de vraag naar brandhout verder stijgen. Niet alleen omdat de energieprijzen historisch hoog zijn, maar ook omdat de angst voor een tekort aan brandstoffen bij heel wat Brusselaars toeneemt. "De vraag is verdrievoudigd."

Kachelhandelaar John Le Borgne van Red Pellet zag reeds in mei de vraag naar houtkachels stijgen. Vandaag is zijn verkoop van brandhout meer dan verdubbeld. “Zonet heb ik nog een schoorsteen vrijgemaakt bij een klant in het centrum van Brussel. Hij wil absoluut deze winter zijn open haard opnieuw gebruiken. Mocht de aanvoer van brandhout kunnen volgen, dan verkocht ik zeker drie keer zoveel brandhout dan andere jaren. Nu moet je echter met een wachttijd van vier tot zes weken rekening houden.”

John Le Borgne verkoopt hout dat uit de Belgische of Franse Ardennen afkomstig is. “Vaak komt het brandhout uit Oost-Europa of Wit-Rusland. Maar met de oorlog is de levering zeer onzeker. Ik kies er bewust voor niet met die landen te werken. Ook omdat we zo vermijden dat het hout duizenden kilometers moet afleggen. Op die manier beperken we onze ecologische voetafdruk toch een beetje.”

"Mocht de aanvoer van brandhout kunnen volgen, dan verkocht ik zeker drie keer zoveel brandhout dan andere jaren"

John Le Borgne, kachel- en houthandelaar

Vraag groter dan aanbod

Ook Willy Eggermont van Brandhoutexpress zag de voorbije maanden de vraag naar brandhout enorm toenemen. “Je kan van een verdrievoudiging spreken. Vandaag zijn we op een punt gekomen dat wij meer verkopen dan we kunnen leveren. Wij hebben dan ook besloten om ons depot in de Brusselse Rand voorlopig te sluiten. Wij kunnen de vraag gewoon niet volgen.”

Willy Eggermont voegt eraan toe dat de aanvoer van hout uit de Baltische staten moeizaam verloopt. “Op levering die uit Wit-Rusland komen, kunnen we niet rekenen. Uiteraard heeft dat met de oorlog in Oekraïne te maken. Maar die toestand zorgt ervoor dat wij op grenzen botsten van wat mogelijk is.”

"Vandaag zijn we op een punt gekomen dat wij meer verkopen dan we kunnen leveren"

Willy Eggermont, Brandhoutexpress

De verkoop van brandhout is dus aan het pieken. Binnenkort zal de verbranding van al dat hout ook gepaard gaan met extra uitstoot van CO2, fijnstof en andere schadelijke stoffen. Steven De Hertog, onderzoeker bij de VUB, bestudeert al jaren het effect van landgebruik op het klimaat en ziet een dubbel probleem. “Verwarmen met hout is een van de meest vervuilende en minst efficiënte manieren om de koude te trotseren. Het zorgt voor een extra uitstoot van CO2."

"Komt erbij dat we vandaag voor 2022 reeds een stijgende trend van CO2-uitstoot anticiperen. Het is een pijnlijke vaststelling, maar we blijven records breken, terwijl we volgens het akkoord van Parijs tegen 2050 een netto-nuluitstoot willen bereiken.”

"Wereldvrede is cruciaal om klimaatdoelstellingen te bereiken"

Steven De Hertog, onderzoeker VUB

Gevaar van illegale ontbossing

Steven De Hertog wijst ook op het gevaar van illegale ontbossing. “Door de stijgende vraag zou de toevoer van illegaal gekapt hout kunnen toenemen. Onze bossen zijn de longen van onze wereld. Hoe meer ontbossing, hoe minder CO2 de bomen uit de atmosfeer kunnen halen. Oudere bomen zijn trouwens dé champions op het vlak van luchtzuivering. Dankzij hun diepe wortels kunnen zij extra CO2 in de bodem opslaan. Als zij gekapt worden, verliezen we dubbel."

Of de huidige rush naar brandhout voor Steven De Hertog hem als wetenschapper niet doet wanhopen? “Je moet alles in perspectief plaatsen. Natuurlijk is de klimaaturgentie een absolute prioriteit. Het zal dit decennium moeten gebeuren. We hebben de pech dat de wereld zich vandaag in een open conflict bevindt. Dat bemoeilijkt de samenwerking op het vlak van onze klimaatdoelstellingen. We weten dat samenwerking de sleutel is om een duurzame kentering in te zetten. En dat betekent dat wereldvrede cruciaal is. Een wereld die samenwerkt, het is meer dan ooit nodig om onze klimaatdoelstellingen te realiseren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni